Abonnementsartikel

Tyskerne på vej med lov om dyrkning af GM-afgrøder, der er skrappere end EU's direktiver

Tyskland er i gang med at indføre en lov, der i praksis forhindrer dyrkning af GM-afgrøder i landet.

Det mener EU-kommissionen, der har kontaktet den tyske forbundsregering, fordi loven om dyrkning af GM-afgrøder er skrappere og derfor i konflikt med EU-reglerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er især de tyske regler for sameksistens mellem almindelige afgrøder og GM-afgrøder, der bekymrer EU-Kommissionen.

Den klager over, at det tyske lovforslag, der forventes vedtaget i slutningen af året, tager parti for konventionelle og økologiske landmænd på bekostning af landmænd, der vil dyrke GM-afgrøder.

Regeringen vil eksempelvis ikke tolerere spor af GMO i produktionen i et tilstødende nabolandbrug, der ikke dyrker GM-afgrøder.

Det er en stramning af EU-reglerne, der tillader en utilsigtet GM-indblanding på op til 0,9 procent hos en landmand, der ikke dyrker GMO.

Det er EU-Kommissionens ansvar og rettighed at fastsætte tærskler for utilsigtet indblanding, ikke den tyske regerings. Kravene til landmændene og de mulige bøder ved at overtræde reglerne vil i praksis gøre det umuligt at dyrke GM-afgrøder på tysk jord, vurderer EU-Kommissionen ifølge USA"s landbrugsministerium.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig klager kommissionen over, at den tyske regering rammer GMO-landmændene med omfattende regler om deres ansvar ved dyrkning af afgrøder.