Abonnementsartikel

Evaluering af kontrol med veterinære lægemidler viser en mere effektiv kontrol frem for almindelig stikprøver

Fødevaredirektoratet har evalueret effekten af kontrollen med veterinære lægemidler.

Konklusionen er, at en medicinkontrol, hvor man kontrollerer mistænkelige besætninger, er langt mere effektiv end en almindelig stikprøvekontrol. Det oplyser direktoratet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevaredirektoratet har lavet en rapport om "Kontrol med veterinære lægemidler 2003", der beskriver, at man i 2003 fandt overtrædelser af loven om medicinforbrug hos cirka halvdelen af de kontrollerede landmænd.

- Fundet af flere overtrædelser end tidligere er efter alt at dømme ikke udtryk for, at landmændene eller dyrlægerne snyder mere med medicinen end tidligere. Men skyldes snarere, at en målrettet kontrol, hvor man går efter mistænkelige besætninger, giver bedre mulighed for at ramme rigtigt med kontrollen, skriver direktoratet.

- Det tyder på, at regeringens valgte den rigtige strategi, da vi i 2002 besluttede at målrette kontrollen. Medicinrejseholdet er en god måde at få fat i de brodne kar på, siger Minister for Familie- og Forbrugeranliggender Henriette Kjær.

15 dyrlæger politianmeldt

I 2003 kontrollerede Fødevaredirektoratets rejsehold 202 besætninger. Hos 99 af disse fandt man overtrædelser.

Langt de fleste overtrædelser består i manglende eller mangelfuld medicinoptegnelse eller ulovlig opbevaring af lovlig indkøbt medicin, men 15 dyrlæger blev anmeldt til politiet for overtrædelser i 2003.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ulovlig brug af veterinærmedicin er helt uacceptabelt. Derfor er det rigtigt at se særligt udvalgte landmænd og dyrlæger efter i kortene, når noget tyder på, at medicinen bruges forkert.

- Heldigvis viser vores undersøgelser også, at de danske fødevarer stort set er i orden. Vi finder ikke medicinrester i maden, siger Henriette Kjær.

Brug af lægemidler til dyr skal være godkendt og ordineret af en dyrlæge. Det skal sikre, at dyrene behandles mest effektivt for sygdom og at forbrugerne ikke udsættes for sundhedsrisiko ved at spise kød fra dyr, der har været behandlet med medicin.

Forkert brug af antibiotika er særlig alvorligt, fordi det kan udvikle resistente bakterier og dermed mindske muligheden for en effektiv behandling af både mennesker og dyr.