Abonnementsartikel

Ukrudtsmidlet metribuzin bliver nu forbudt, mens brugen af svampemidlet fenpropimorph begrænses

- Der er en meget stor risiko for, at grundvandet bliver forurenet, hvis vi fortsætter med at bruge metribuzin. Derfor forbyder vi det nu, siger Kaj Juhl Madsen, Miljøstyrelsen Kemikalier.

Det har siden slutningen af sidste år været svært at opdrive produkter med metribuzin på det danske marked. Importører og producenter valgte frivilligt at trække midlet tilbage, da man blev klar over, hvor farligt det var for grundvandet, skriver Miljøstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget positivt, at producenter og importører reagerede så hurtigt, som det har været tilfældet i denne sag. Der kan dog være butikker, som stadigvæk sælger produkter med metribuzin, ligesom den enkelte landmand også kan have dem stående.

- Butikkerne skal stoppe salget senest 1. marts 2005, mens landmændene ikke må bruge produktet efter 1. oktober samme år, siger Kaj Juhl Madsen.

Endelig begrænses anvendelsen af fenpropimorph, der er et af de mest solgte svampemidler i Danmark, og bruges til at bekæmpe meldug og rust på korn og grøntsager.

- Vurderingen har vist, at fenpropimorph ved nogle anvendelser kan have sundhedsskadelige effekter, så for at beskytte ansatte på for eksempel gartnerier, som udsættes for stoffet på deres arbejde, begrænser vi nu forbruget til sikre anvendelser, siger Nina Sørup Hansen, Miljøstyrelsen Kemikalier.

Fenpropimorph er et af de mest solgte svampemidler i Danmark, men der findes alternativer til de fleste anvendelser. Det samme gælder for metribuzin.