Abonnementsartikel

Italien havde i 2003 et underskud på landbrugs- og fødevaredelen af den italienske handelsbalance på 49 milliarder kroner

Italien har stadig stigende fødevareimport, der langt fra opvejes af en tilsvarende eksport.

Landet var således nettoimportør af fødevarer i 2003 med et underskud på landbrugs- og fødevaredelen af handelsbalancen på 49,1 milliarder kroner, skriver Landbrugsraadet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Italiens produktion af landbrugs- og fødevarer er primært orienteret mod det voksende hjemmemarked. Selvom de italienske forbrugere er særdeles loyale over for de typiske italienske produkter, betyder det, at det kroniske underskud på landbrugs- og fødevaredelen af den italienske handelsbalance er stærkt stigende.

Italien har traditionelt haft underskud i den animalske sektor, mejeriprodukter og fisk, men i de senere år også underskud på olivenolie, vegetabilske foderstoffer og tobak.

Der er iværksat en meget omfattende og offentligt støttet indsats for, at alle italienske produkter så vidt muligt registreres med beskyttet oprindelse og DOP-mærkes. I alle tilfælde mærkes produkterne tydeligt med logoer, der signalerer den italienske oprindelse.

På eksportmarkederne arbejdes der ligeledes energisk med "Made in Italy"-kampagner. Bestræbelserne har endnu ikke givet sig udslag på handelsbalancen. Tværtimod.

Det italienske landbrugsministeriums økonomisk-statistiske kontor, ISMEA, har 16. juli offentliggjort tallene for det første kvartal i 2004 for Italiens samhandel med udlandet for landbrugs-, fiskeri og fødevarer. Sammenlignet med samme periode i 2003 er underskuddet vokset med 36,5 procent til 13,6 milliarder kroner.