Abonnementsartikel

Det blev en længere sejlads end forventet, da den nye Axial Flow skulle over til øen Egholm i Limfjorden

En ting er det at beslutte sig for at købe ny mejetærsker, en anden er at få den leveret.

Først skal den hele den lange vej fra USA til Europa og Danmark. Dernæst skal den ud til øen Egholm i Limfjorden. Og det sidste var både den anden sejltur og den sværeste sejltur at gennemføre med den nye Case IH Axial Flow 2388 X-Clusive mejetærsker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var meningen, at den skulle køre om bord ved færgelejet, hvor færgen til øen lægger til i Aalborg Vest, forklarer Ove Axelsen.

Sammen med Henning Pedersen og Poul Sørensen har han et maskinfællesskab, hvor de tre driver knap 200 hektar ud af de cirka 400 hektar landbrugsjord, der er på Egholm.

- Vi høster og tørrer vores korn sammen, og vi har aftalt, at udgifterne deles pr. hektar, så vi ikke toppes om, hvem der skal have høstet først, forklarer Ove Axelsen.

Lille vægt og stor kapacitet

Sidst, der blev købt ny mejetærsker, var i 1989. Dengang faldt valget på en Claas Commander CS 116, som var en af de første rotormejetærskere af det fabrikat.

- Vi syntes, at tiden var kommet til at skifte til en ny, og jeg havde i længere tid kigget på en Axial Flow.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ja, jeg er også blevet tilbudt at prøve en til høst i flere år, men jeg har ikke haft tid, da jeg selv skal høste, forklarer Ove Axelsen, der selv driver 90 hektar fortrinsvis med vinterhvede.

Den nye Axial Flow er købt af Sørensen og Lynggaard i Viborg, som har specialiseret sig i de amerikanske rotormaskiner.

- Min interesse for denne amerikanske rotormaskine, som der kører mange af i Danmark, blev blandt andet vakt, fordi den har en lavere egenvægt end tilsvarende konkurrerende maskiner, siger Ove Axelsen.

- Desuden fik jeg at vide, at den har større kapacitet end den maskine, vi kom af med samme dag, siger han.

- Holder det, er jeg glad for, at vi har købt ny mejetærsker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Holder sig til det nemme

- Vi har ingen fast politik for, hvordan jordbearbejdningen skal være, siger Ove Axelsen.

I 2003 pløjede han al sin jord forud for såning af vinterhveden.

- Men de foregående tre år havde jeg ikke ploven i jorden. Så jeg lader det være op til vejret og forholdene at bestemme, hvordan vi griber det an.

Høsten af hveden er endnu ikke gået i gang på Egholm.

- Vi troede, at den ville komme tidligt i år. Nu ser det ud til, at den falder normalt, det vil sige i midten af august, fortæller Ove Axelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når kornet er høstet, bliver det kørt til tørring på Egholm.

- I løbet af vinteren kører vi det til Hedegaard i Aalborg, og da færgen kun kan tage en traktor med en vogn, der rummer seks ton, bliver det til cirka 100 ture i løbet af vinteren.

- Det tager sin tid, lyder det fra heltidsbonden på Egholm.

I år forventer Ove Axelsen, at det bliver en høst på gennemsnittet. Hvis altså regnen vi holde sig væk, og temperaturerne holder sig moderate, så kornet kan få tid til at modne.78559-1