Abonnementsartikel

Grene tilbyder til den kommende høstsæson en delbar akshæver, et nyt føringssystem til mejetærskerknive og sektionsopdelte knive

Ved brug af gængse akshævere skal monteringsbeslaget skiftes samtidig med akshæveren. Men køber man en ASM-100 akshæver, som den tyske virksomhed Schumacher har udviklet, er det kun nødvendigt at skifte selve akshæveren.

Det nye system, som importeres til Danmark af Grene, byder desuden på andre fordele. Det er muligt at regulere akshæverens stilling og dermed opnå, at den har den rette vinkel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Systemet er lidt dyrere at anskaffe, men til gengæld er det meget billigere at skifte, når det er nødvendigt. Det er desuden muligt at montere akshævere med en hånd, forklarer Brian Dammark, indkøber hos Grene.

Især i våde år med besværlige høstforhold går der mange akshævere til, og her er den nye ASM-100 akshæver en klar fordel. En anderledes udformning af akshæverens undersål betyder desuden, at sliddet mindskes, og at afgrøderne løftes bedre.

Det eneste værktøj, man skal bruge i forbindelse med monteringen, er en 10’er fastnøgle. Den nye bespænding passer til alle Schumacher fingertyper, og i løbet af det kommende år bliver der udviklet bespændinger til andre fingertyper.

Nyt føringssystem giver mindre slid

Der er pres bagud på mejetærskerknivene, når der høstes. Dette pres har indtil nu ligget på fingerpladerne, som er monteret bag knivbladene. Med mejetærskere, der har større kapacitet og kører hurtigere frem i afgrøderne, stiger dette pres yderligere.

Da det er et jern-mod-jern system, giver det et forholdsmæssigt stort slid og kraftbehov, som også skal føres frem til mejetærskerkniven. For at modvirke de negative sider ved systemet har Schumacher udviklet et føringssystem, som består af ruller med kuglelejer monteret bag kniven. Med det monteret i fingrene mindskes kraftbehov meget, og slitagen nedsættes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rullerne i Schumachers nye føringssystem er fremstillet af hærdet stål, og kuglelejerne er tætnet udvendigt fra, så støv og jord ikke kan trænge ind.

Sektionsdelte mejetærskerknive

Skæreborde på over 7,5 meter har knive, der er meget vanskelige at transportere i hel tilstand. For at gøre det nemmere at håndtere disse lange knive, har Grene udviklet sektionsopdelte knive. Der er tale om tre typer sektioner, nemlig en hovedsektion, en centersektion og en endesektion.

Hoved- og centersektion måler hver maksimalt 2,60 meter, og endesektionen tilpasses det aktuelle skærebord. Med disse mål er det muligt at transportere kniven til en hvilken som helst mejetærsker med en almindelig bil.

Der er udviklet modeller til de fleste mejetærskere, og mindste mål er 18 fod for den samlede kniv. Samlingen sker med specialhærdede plader, og designet har gjort det muligt at skifte såvel en sektion som de galvaniserede kniv uden at demontere hele kniven. Desuden er knivbladene boltet på.378562-1