Abonnementsartikel

Foreløbig er 452 danske besætninger registreret med den frygtede svinesygdom PMWS - i det seneste kvartal er antallet af tilfælde faldet kraftigt, til gengæld har en vaccine lange udsigter

Antallet af nye forekomster af den dødelige svinesygdom PMWS i danske svinebesætninger er på kraftig tilbagegang.

Det fremgår af den seneste opgørelse fra Danmarks Fødevare- og Veterinærforskning, som er den eneste instans, der registrerer det samlede antal tilfælde af svinesygdommen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De første tilfælde af PMWS herhjemme blev registreret i 2000, hvor to besætninger blev identificeret. Siden er antallet på det nærmeste eksploderet.

I 2002 blev registreret 68 nye tilfælde, mens der i 2003 var yderligere 276 svinebesætninger, der blev ramt af PMWS. Antallet af tilfælde toppede i 2. og 4. kvartal af 2003 med hver 75, men sygdommen klingede af i 1. kvartal af 2004 med blot 64 tilfælde.

Det seneste tal, der er opgjort pr. 30. juni 2004, viser et yderligere fald til 39 tilfælde.

Afhængige af dyrlægerne

- Vi kan godt få lidt flere tilfælde end de 39, fordi vi typisk har et mindre efterslæb, fortæller Per Bundgaard Larsen, dyrlæge ved Danmarks Fødevare- og Veterinærforskning.

Hvorfor er der færre tilfælde?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er svært at svare på. Men en vigtig faktor er, om der er interesse for PMWS, altså om det er oppe i tiden. Vi er samtidig afhængige af dyrlægernes praksis med at indsende materiale ind til os, som vi kan undersøge, siger han.

Omtalen af PMWS kan pege i begge retninger, mener Per Bundgaard Larsen. Mere omtale gør dyrlægerne mere opmærksomme på symptomer, der kan pege i retningen af PMWS. Det vil give flere registreringen af sygdommen, men omvendt vil omtale også gøre svineproducenterne mere bevidste om de tiltag, man kan foretage for at modvirke PMWS.

Per Bundgaard Larsen afholder sig fra at kommentere på forlydender om, at der i realiteten er mindst 1.200 besætninger i Danmark som har PMWS. Altså tre gange så mange, som der er registreret.

- Det kan jeg ikke sige noget om, men der er en nok en del besætningsejere, der på basis af kliniske fund, godt kan se, at de har PMWS i besætningen. De tænker derfor: Hvorfor skal jeg betale penge for at få det bekræftet?, fortæller Per Bundgaard Larsen.

Han understreger dog, at dyrlæger har pligt til at indsende materiale om PMWS, hvis de bliver opmærksomme på det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men dyrlægerne er selvfølgelig under påvirkning af landmanden, siger Per Bundgaard Larsen.

Ingen vaccine på vej

Ramte svineproducenter skal ifølge Per Bundgaard Larsen ikke sætte næsen op efter, at der er en afklaring på vej om en vaccine mod sygdommen.

- Der er ganske vist ikke en nobelpris for at finde ud af det, men der arbejdes ihærdigt for at finde frem til en løsning.

- Når jeg ser på tingene, som dyrlæge, kan jeg ikke se nogen vaccine eller noget vidundermiddel lige på trapperne. Og spørger jeg mine kollegaer, en patolog og en virolog, kan de heller ikke se det, fortæller Per Bundgaard Larsen fra Danmarks Fødevare- og Veterinærforskning, der har flere projekter om PMWS kørende - blandt andet i samarbejde med Landsudvalget for Svin.