Abonnementsartikel

Kuhn lancerer en række nye redskaber til jordbearbejdning, skårlægning og halmhåndtering

I årtier har Kuhn været kendt for sine river fra fabrikken i Saverne, Frankrig. Og i takt med, at kravene til størrelse og kapacitet øges, har Kuhn formået at udvikle sit program, så der er river til alle behov.

Blandt nyhederne til den kommende sæson er en GA 8221 rive med en arbejdsbredde, som kan justeres trinløst fra 7,30 til 8,20 meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tale om en ny model i serien af topprofessionelle river som er fuldhydraulisk drevet, og med hydraulisk højdeindstilling, som reguleres inde fra traktoren. Den har to rotorer med hver 13 arme og fire rivefjedre pr. arm. Kravene til maskinerne i dag er stor holdbarhed om minimal service, og en maskine uden lange pto-aksler til drift af rotorerne kræver minimal smøring og vedligehold.

- Det giver en meget stor styrke og kapacitet, at riven har så mange arme, forklarer Kristian Jakobsen, adm. direktør for Maskinhandler Indkøbsringen (MI), som er dansk importør af Kuhns totale produktprogram.

Under vejtransport klappes sidevingerne med hver sin rotor op, så bredden kommer ned på tre meter. Vægten på riven er 2.950 kg, og betjening kræver to dobbeltvirkende hydraulikudtag.

GA-riverne omfatter 10 modeller, som har arbejdsbredder fra 3,20 meter til 14,70 meter.

Ny seks-meters såkombination

Kravet om øget kapacitet gælder også for såkombinationer, hvor Kuhn har lanceret CS 6003 R, som består af en sammenklappelig HR 6003 DR rotorharve bygget sammen med en luftsåmaskine med fronttank.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helt specielt og nyt ved denne liftbårne konstruktion er de to transporthjul, som er bygget sammen med rotorharven. Disse hjul har hydrauliske bremser som standard, og al betjening af hydraulikken foregår direkte fra traktorkabinen.

Med hjulmonteringen kører man lovligt på vej.

Det er muligt at vælge mellem enten slæbeskær i tre rækker eller skiveskær i to rækker. Uanset system er der 48 sårækker.

Såmaskine til majs

Til såning af majs har Kuhn de såkaldte Maxima såmaskiner, hvor der til 2005-sæsonen kommer en ny model med teleskopisk bæreramme til såenhederne. Dermed kan de yderste såenheder blandt andet trækkes ind mod midten under transport.

Arbejdsbredden er maksimalt 4,40 meter, og det er muligt at vælge mellem enten seks eller syv rækker, som arbejder med en minimumsafstand på 45 cm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover at så majs kan Maxima-modellerne også placere gødning, og der er mulighed for at tildele insekticid og herbicid i forbindelse med såningen.

Trailersprøjte måske til Danmark

Kuhn har en række forskellige marksprøjter på programmet. Hidtil har MI ikke gjort meget for at markedsføre de franske sprøjter i Danmark.

- Men det kan være, at vi skal til at interessere os noget mere for trailersprøjten Toprider, som har nogle interessante detaljer set med danske øjne, siger Kristian Jakobsen.

Toprider har en tankkapacitet på 3.360 liter, og den kan monteres enten med en alubom eller en stålbom. Bombredden på alubommene går fra 24 til 36 meter, mens der for stålbomme kan vælges mellem enten 24 eller 28 meter.

Hvad der især gør Toprider interessant er bomophænget, som er hydropneumatisk parallelogram. Det vil sige, at det er en hydraulisk affjedring i kombination med en gasbeholder. Fotos377542-1