Abonnementsartikel

"Cowboyfarestald" er navnet på en ny type farestald, som er udstyret med gardinventilation til sommerventilation og undertryksanlæg med loftventiler til vinterventilation

AP-Protekta har udviklet en ny type farestald under navnet "Cowboyfarestald" med både gardinventilation og undertryksanlæg med loftventiler.

- Ideen til den nye type farestald fik vi efter at have snakket med en del svineproducenter, rådgivere og dyrlæger omkring de problemer, der opstår som følge af høje temperaturer i staldene om sommeren og koldluftnedslag om vinteren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den nye type farestald har sine fordele blandt andet i forhold til varmerelaterede sygdomme, fortæller Per Hjort, salgschef i AP-Protekta.

Han vurderer, at der opstår problemer med de traditionelle stalde, som tager indsugningsluften fra loftrummet gennem diffus loft.

- Det er ikke optimalt, fordi det om sommeren giver en relativ høj overtemperatur i forhold til udetemperaturen, og om vinteren giver det risiko for koldluftnedslag i områder uden varmeproduktion, siger Per Hjort.

Ventilation i højsædet

Cowboystaldene er udstyret med gardinventilation til sommerventilation og undertryksanlæg med loftventiler til vinterventilation. Begge systemer er integreret over samme klimacomputer.

- Staldene er, i modsætning til andre alternativt byggede stalde, forsynet med en grundig isolering, og de er konstruerede, så unødigt varmetab i kolde perioder undgås, siger Per Hjort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de varme perioder sørger gardinerne for, at der sker luftudskiftning i stalden, så overtemperaturen i stalden minimeres. Gardinerne er sidevis automatisk regulerede.

Når behovet for ventilation falder i de kolde perioder, lukkes gardinerne helt, og loftudsugningerne sørger sammen med loftventilerne for en optimal luftudskiftning.

Indsugningsluften tages fra loftrummet uden risiko for vindpåvirkning, og udsugningerne har en trykstabilitet, der er dimensioneret til vintersituationen.

- "Cowboyfarestalden" har en energibalance på niveau med traditionelle byggerier. Og lysindfaldet og luftudskiftningen er bedre og større end i traditionelle stalde, vurderer Per Hjort.

Staldkoncept i en pakke

"Cowboyfarestaldene" indrettes enten med bagvendte eller sidevendte farestier, og sektionsstørrelserne tilpasses behovet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Agro-Products A/S, der ejer AP-Protekta, leverer inventar og foderanlæg skræddersyet til de nye stalde.

- Med udviklingen af "Cowboyfarestalden" er AP-Protekta i dag i stand til at levere alle staldtyper inden for svinesektoren. Vores målsætning er at levere stalde, der danner basis for gode produktionsresultater og dernæst at levere stalde til fornuftig pris, siger Per Hjort.