Det er den lille detalje, der gør revolutionen. Det kunne være valgsproget for Egtved-virksomheden Daltec, der udvikler fodringsanlæg.

Her har man for et lille års tid siden lanceret en ny type fiberwire, der vejer under det halve af en stålwire og har otte gange så lang levetid. Og så er den tilmed coated med plast, så den er godkendt til brug i fødevareindustrien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fiberwiren er lavet af en form for kevlar, som kendes fra skudsikre veste. Det er et utroligt stærkt materiale, siger Michael H. Dall, der er civilingeniør og medejer af den virksomhed, som hans far, Thøge Dall, startede for 26 år siden.

Daltec startede i 1978 og har i alle årene stædigt holdt fast i udgangspunktet: At udvikle fodringsanlæg.

- Fodringsanlæg er det eneste vi laver. Det er fristende at lave mere og mere. Men det giver os tid til at gå i detaljer som ingen anden virksomhed, siger Michael H. Dall.

Friktionstrækket trak eksporten

Virksomheden Daltec havde en langsom start i slutningen af 1970’erne med import af et amerikansk fodringsanlæg med betydelige kvalitetsmangler.

I 1981-1982 udviklede Thøge Dall friktionstrækket, der gav det store gennembrud. Og dog. Gennembruddet kom aldrig for alvor på det danske marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det første fodringsanlæg med friktionstræk blev solgt til Venezuela, og det har været kendetegnende for virksomheden. Vi har fra starten eksporteret hovedparten af produktionen, fortæller Thøge Dall, der er administrerende direktør i Daltec.

I dag sælges mellem 80 og 85 procent uden for Danmarks grænser med en enkelt hovedforhandler for hvert land. Undtaget er Ungarn og Østrig, hvor der er henholdsvis to og tre forhandlere.

Energien lægges i udviklingen

Daltec er en udviklingsvirksomhed, der tæller 11 mand. Her er ingen produktion, det lader Daltec andre om.

- Vi har stort set lagt al produktion ud til primært danske underleverandører. Vi specificerer dog de enkelte dele ned til sidste komma over for producenten. Vi er også med i hele processen og følger op på det, vi får produceret, fortæller Michael H. Dall.

Ved at være en relativ lille virksomhed, der har blikket rettet mod udvikling, kan ændringer i produkterne foretages meget hurtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har tæt kontakt med vores salgsled og er ofte ude hos kunderne. Når man en gang har stået ude i en stald med et system, der driller, bliver tingene meget nærværende og konkrete. Det gør det nemmere at gå direkte hjem for at justere og videreudvikle, forklarer Michael H. Dall.

Virksomheden pakker selv delene i fodringsanlægget og kan på den måde kvalitetssikre alle dele i anlægget, inden det sendes til slutbrugerne.

Avancerede muligheder ved tørfodring

Tilbage i starten af 1980’erne forbedrede Thøge Dall på eksisterende fodringsanlæg. Han installerede sikkerhedsovervågning, indførte gearmotorer og overvågning med sensorer. Det var noget ganske nyt på det tidspunkt.

Nu er Daltec også på forkant med udviklingen med nøjagtig styring af foderfremføringen.

- Vi hører ofte landmænd sige ”vi vil have et fodersystem, der kan nogen ting – derfor vil vi have vådfodring”. Men netop de ting kan vores tørfodersystem også, fortæller Michael H. Dall.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han nævner fasefodring samt behovsstyret fodring, hvor dyrenes adfærd gennem følere i truget bestemmer fodringsfrekvensen.

- Nyt er også, at vi for eksempel kan dosere vitaminer og mikroorganismer i vådform direkte i tørfoderet med Bio-Dosering doseringspumpen. Da dosen er så lille, vil tørfoderets fugtighed blot stige med to procent. Ergo er det fortsat et tørfoder, men nu blot med vitaminindhold, fortæller Michael H. Dall.

Han fremhæver også den seneste styring, Feed Assistant, der er en 4-fase fodercomputer, der kan styre op til otte foderkomponenter.

- Fodertildelingen i en given sti sker gennem et faseskod og dermed er Feed Assistant et godt alternativ til større multifase fodercomputere, vurderer Michael H. Dall.

Generationsskifte om tre år

I løbet af tre år kommer der til at ske et generationsskifte i Daltec. Thøge Dall har allerede overdraget 75 procent af virksomheden til sønnerne Michael og Christian Dall. Begge er civilingeniører og dybt engagerede i virksomheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gælder ikke mindst Michael H. Dall, der har et komplet foderanlægsstyring stående i hjemmet, med elektriske Multimix ventiler og doseringspumper.

- Systemet bruger jeg, hvis jeg pludselig får en ide. Så går jeg gerne ind og får prøvet den af med det samme. Også når vi kører test, kan jeg teste hjemme ud på de små timer om morgenen, forklarer Michael H. Dall.