Abonnementsartikel

Tislkud af fedt øger EKM-ydelsen, men det er et åbent spørgsmål, om det billigere at koncentrere sig om produktion af grovfoder af høj kvalitet

Tilskud af fedt til foderrationen vil næsten altid øge EKM-ydelsen, konkluderer Dansk Veterinær Tidskrift i en artikel fra 15. maj 2004.

Selvom EKM-ydelen stiger, vil tørstofoptagelsen samtidig falde. Ved en reduceret tørstofoptagelse kan der samlet set være en øget energioptagelse samt en mere effektiv energiomsætning, når fedtindholdet øges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mælkeydelsen i kilo og fedtprocenten øges også ved fedttilskud, mens proteinydelsen er uændret og proteinprocenten falder.

Fedtsyresammensætningen i foderet er bestemmende for virkningen på fedtprocenten, fordi mættet fedt vil stimulere fedtprocenten yderligere. Det er værd at være opmærksom på, at meget umættede vegetabilske fedtkilder kan have en direkte negativ effekt på fedtprocenten.

- På det foreliggende grundlag kan fedttilskud, som det i mange år har været almindeligt udbredt i Danmark, formentlig stadig anbefales, skriver Dansk Veterinær Tidskrift.

Men man konkluderer, at det i de fleste besætninger formentlig er billigere at koncentrere sig om produktion af grovfoder af høj kvalitet - frem for at købe sig til "ydelsesstigninger".