Abonnementsartikel

Mangel på selén var årsag til, at John Lund i samme måned havde 13 dødfødte kalve, men et doseringsanlæg med mineraler har løst problemet og giver samtidig kvierne større tilvækst

Det er dødsens vigtigt, at kvier på græs får tilført de rette mineraler. Det erfarede mælkeproducent John Lund for et par år siden.

I januar 2002 havde han pludselig 13 dødfødte kalve ud af 15 kælvinger hos kvierne i sin besætning, der tæller 100 sortbrogede SDM malkekøer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viste sig, at kvierne led af mangel på mineraler.

Selénmangel fra græsningsperioden

- Kvierne havde selénmangel, når de kom ind i stalden efter græsningsperioden, fortæller John Lund, der sammen med sin udearbejdende hustru ejer en 115 hektar stor bedrift ved Agerbæk, nordøst for Esbjerg..

- Vi fandt årsagen, fordi dyrlægen tog blodprøver af de syv næste kvier, der skulle kælve. Det viste sig, at kvierne havde meget lidt selén i blodet, og derfor blev der sprøjtet selén ind i dyrene. Kvierne fik syv levendefødte kalve i februar 2002, fortæller John Lund.

Samtidig havde kvierne et for højt celletal, og det mente dyrlægen også skyldtes selénmangel.

I sommeren 2003 deltog John Lund derfor i et forsøg arrangeret af virksomheden Calvex, der stillede et doseringsanlæg med flydende mineraler til rådighed i en prøveperiode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lavere celletal og højere tilvækst

Anlægget til dosering af mineraler tilsætter via computerstyring de nødvendige mineraler til kvægets drikkevand på marken.

Dosereren er udviklet, fordi kvæg ikke selv er i stand til at regulere optagelsen af mineraler. Forsøg har vist, at nogle kvier kan æde op til fem kilo mineraler om dagen, mens andre slet ikke æder noget, selv om dyrene går på den samme græsmark.

Doseringsanlægget medførte blandt andet, at John Lunds kvier ikke længere havde selénmangel. Dyrlægen målte heller ikke længere forhøjede celletal hos kælvende kvier.

- Og sammenlignet med tidligere betød mineralerne også en større tilvækst hos kvierne, mens de gik på græs, fortæller John Lund.

- Vi vejer dyrene i begyndelsen af maj, og da vi i forbindelse med forsøget første gang vejede dyrene i oktober efter græsning, lå de 10-20 procent over den norm for tilvækst, som dyrlægerne opgiver for en tilsvarende bedrift, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det giver yderligere den gevinst, at vi nu kan inseminere lidt før, end vi plejer, fordi kvierne tidligere opnår den rette størrelse, fortæller han.

Nem og handy løsning

John Lund købte efterfølgende det batteridrevne mineral-doseringsanlæg, som er nemt at stille op og bruge på marken i forbindelse med et drikkekar.

- Hvert dyr får 20 gram flydende mineralblanding i døgnet, som computerstyringen blander i kviernes drikkevand, siger han.

Men det er vigtigt, at kvæget ikke har mulighed for at drikke fra eksempelvis en sø eller bæk, da doseringsanlægget ellers ikke kan styre tilførslen af mineraler.

- Vi har måttet lukke af for en nærliggende sø, så kvæget kun drikker fra vandkarret med mineralholdigt vand, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vandkarret på marken er udstyret med en flyder, der regulerer tilførslen af vand. En dunk med cirka 30 kilo flydende mineraler dækker forbruget til de 45 græssende kvier i tre-fire uger.

På den indbyggede computer indtastes antallet af dyr og den ønskede dagsdosis af mineraler. Derefter fordeler anlægget doseringen over en konstant døgnrytme.

Samtidig er anlægget bygget til at undgå over- eller underdosering af mineraler uanset vandforbrug. Systemet kan samtidig bruges til for eksempel flydende ormemidler.

Sparer arbejde og giver tryghed

Mineral-anlægget er samtidig arbejdsbesparende, og det betyder meget for John Lund, der i dagligdagen selv klarer alle opgaver på bedriften, somogså omfatter 120 dyr til opdræt.

- Tidligere brugte jeg omkring 1.500 kilo faste mineralblandinger til kvierne i sommerhalvåret, nu bruger jeg 250 kilo flydende mineralblanding, som er meget nemmere at anvende og koster cirka det samme, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I mineralblandingen er der imidlertid ikke calcium, som ikke kan laves i flydende form.

- Derfor tilsætter jeg én procent ekstra calcium i kraftfoderet, og det løser problemet, fortæller han.

Der følger service med køb af doseringsanlægget, og hver fjerde uge tjekker firmaet om anlægget doserer korrekt.

- Det er vigtigt, så jeg ved, at kvierne hele tiden får de mineraler, de skal have, siger John Lund.

Derfor har han også investeret i et computerstyret anlæg til flydende mineraldosering i sin løsdriftstald med skraber, der blev bygget i 2000, året efter han ved generationsskifte sammen med sin kone overtog gården.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye stald er blandt andet indrettet med en malkekarussel med 24 pladser, hvor John Lund to gange dagligt malker 100 køer på fem kvarter.: (376630-1)