Abonnementsartikel

Stadil Smede- & Maskinforretning har fået importen af de franske Blanchard sprøjter, som udelukkende leveres med aluminiumsbomme og er forberedte til udbringning af flydende gødning

Med introduktionen af sprøjterne fra Blanchard får de danske landmænd endnu et sprøjtefabrikat at vælge imellem, når der skal investeres i nyt sprøjtemateriel. Den franske sprøjte udmærker sig først og fremmest ved at blive leveret med bomme af aluminium, som kan modstå angreb af diverse kemikalier og fra flydende gødning.

Oprindeligt havde den vestjyske maskinforretning besluttet sig for udelukkende at markedsføre trailersprøjter fra den franske producent. Men allerede inden den officielle introduktion har maskinforretningen fået flere henvendelser på liftophængte sprøjter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er specielt liftophængte sprøjter med bomme på 20 og 24 meter, der har været efterspørgsel på. Det skyldes først og fremmest, at disse liftsprøjter anvender aluminiumsbomme af samme type som trailersprøjterne, forklarer Børge Schmidt, Stadil Smede- & Maskinforretning.

De liftbårne sprøjter leveres med tankkapaciteter fra 800 til 1.500 liter og med sprøjtebomme på op til 28 meter.

Tanke på op til 4.800 liter

Trailersprøjterne fra Blanchard leveres i to udgaver og med tanke på op til 4.800 liter og bomme på op til 44 meter.

- Sprøjterne kan opbygges, som kunderne ønsker det lige fra den simple udgave, hvor bommen betjenes ved hjælp af traktorens hydraulikudtag og til de mere sofistikerede typer, hvor hele sprøjten betjenes via en terminal i kabinen.

- Som standard er bommene på trailersprøjterne hydropneumatisk affjedrede i selve bomliften. Bommen er desuden er affjedret af en central fjeder og med mulighed for justering af bommens sideværts bevægelser, forklarer Børge Schmidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To typer pumper

De franske sprøjter kan leveres med to typer pumper. Enten en sekskammeret stempelpumpe med en kapacitet på 265 l/min. og et arbejdstryk på op til 15 bar eller en centrifugalpumpe med en ydelse på ikke mindre end 700 liter pr. minut.

- Med bomme af aluminium, rør af rustfrit stål og den store centrifugalpumpe er sprøjterne fra Blanchard bygget til at kunne anvendes til både plantebeskyttelse og udbringning af flydende gødning.

- Men det er ikke kun for at forhindre korrosion, at Blanchard bygger deres bomme af aluminiumsprofiler. Ved at anvende aluminium frem for stål spares der rigtig meget vægt, og både håndtering og affjedring af bommene kan gøres lettere, føjer den vestjyske importør til.

Bredt program bygget på erfaring

Firmaet Blanchard er over 80 år gammelt, og siden 1986 har det franske firma tilbudt bomme af aluminium. Firmaet har til huse i Nates i det vestlige Frankrig og producerer årligt omkring 1.100 sprøjter.

Heraf er en ikke ubetydelig del tågesprøjter og mindre sprøjter til anvendelse i gartnerier, frugtplantager og vinmarker.65