Abonnementsartikel

Landboforeningerne har generelt informative hjemmesider på nettet, men der mangler i flere tilfælde egentlig brugbar viden

Landboforeningerne er i rigt omfang repræsenteret på internettet, og derved har de fleste landmænd mulighed for at få informationer ikke bare ved direkte henvendelse til foreningerne, men også gennem opslag på internettet.

Da nettet for alvor blev kendt herhjemme gjaldt det om at få lagt sin side ud på nettet med ofte mindre pæne sider som følge af anstrengelserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterhånden er den grafiske finish blevet opgraderet gevaldigt, hvilket allertydeligst kan ses på Aalborg Amts Landboforenings nyeste hjemmeside.

Landboforeningen har en ældre side, som kan findes på www.aalandbrug.dk. På ingen måde en flot opbygget side, men en halvgammel sag med rullemenuer, hvor man hurtigt mister overblikket.

Dog har siden, som en af de få i landet, en præcis forklaring på indholdet af forskellige rådgivningstilbud.

På selv samme hjemmeside linker foreningen til dets nye hjemmeside, som har den internationaliserede adresse www.agriworld.dk.

Her er der tale om en kraftig forbedring på den grafiske front, men siden rummer også langt flere oplysninger ud over de sædvanlige om selve foreningen og dens medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Salg af DVD-afspiller

Agriworld har blandt andet en god funktion i form af et nyhedsbrev, hvor man kan tilmelde sig forskellige nyheder.

Aalborg Amts Landboforenings side har endvidere en netbutik og viser dermed, at foreningen er i stand til at udarbejde aktive muligheder for landmændene.

Det skulle dog ikke undre, hvis den annoncerede DVD-afspiller fra United ikke kan findes billigere i visse lavprisvarehuse, som også har elektroniske produkter fra United på hylderne. Under alle omstændigheder bør man som eventuel køber af den pågældende DVD-afspiller have oplysninger om modellen, hvilket man ikke får på hjemmesiden.

Siden har endvidere gjort brug af videoklip, som på nettet fortsat kun er i sin vorden. Videoklip kan med rette anvendes i forbindelse med brugsanvisninger eller lignende.

Aalborg Amts Landboforenings forsøg ud i videoklip er fremsynet, men at vise klip fra en staldbygning med baggrundsmusik som man kender fra supermarkeder eller kontorlokaler fra foreningens økonomiafdelingen og en speak, der fortæller, at man udarbejder 1.400 regnskaber årligt, giver ikke brugbar viden til landmændene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ideen om videoklip er sjov og kan på sigt uden tvivl anvendes til givtige formål, men i denne sammenhæng fungerer det ikke.

Trods de lidt skæve påfund er der ingen tvivl om, at den nordjyske landboforenings hjemmeside hører til blandt branchens bedste.

Dybt at falde

Har man fået hænderne op over hovedet over Aalborg Amts Landboforenings hjemmeside kan man til gengæld få dem hastigt ned igen, hvis man klikker sig ind på Bornholms Familielandbrugs hjemmeside, der findes på www.bornhf.dk.

Siden er et eksempel på, at man gerne vil være til stede på nettet. Så langt så godt. Men man risikerer at miste anseelse og troværdighed, hvis man har en hjemmeside, der ikke bliver konstant opdateret. Det er hjemmesiden fra Bornholms Familielandbrug et trist eksempel på.

Under punktet "Vigtige datoer" får man således oplyst, at 15. marts 2003 er en vigtig dato, idet det er sidste frist for betaling af restskat over 40.000 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

15. marts 2003 er ligeledes den seneste dato under punktet. Ikke ligefrem en oplysning, der kan berige landmændene med informativ viden snarere en fornemmelse af, at man ikke har styr på alle datoer på Bornholm.

Under samme menupunkt bliver ens undren øget betragteligt, hvis man kan klikke sig videre til vigtige datoer for planteavl, økologi og husdyr.

Der sker absolut intet bortset fra, at der dukker en ny underside op, hvor der kommer en fejlmelding om, at den søgte side ikke findes. Ikke særligt overbevisende.

Manglende opdateringer

Et andet eksempel på manglende opdateringer finder man hos Landbrugsrådgivningen Øst - Sjællandske Familielandbrug. Hjemmesiden, der har adressen www.sjfl.dk, vinder ikke mange kunder på sin forside, hvor der lakonisk står, at man pr. 1. april er flyttet til Ringsted. Her godt tre måneder senere burde alle brugere af hjemmesiden have noteret sig flytningen.

Man kunne derimod have prydet forsiden med et billede fra den nye lokalitet frem for blot at oplyse adressen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hjemmesiden mangler generelt noget nyhedsstof om organisationen og dens aktiviteter. På hjemmesiden er der ganske vist en aktivitetskalender, men også i dette tilfælde mangler opdateringer.

Grundregel nummer et på nettet må være, at man ikke skal have information liggende, der er forældet, så hellere lade være. Hos Landbrugsrådgivningen Øst - Sjællandske Familielandbrug er aktivitetskalenderen ikke af nyere dato, idet den henviser til perioden marts-maj.

Måske der ikke sker noget i disse sommermåneder?

Flere er ikke repræsenteret

Som bekendt er dårlig omtale bedre end ingen omtale, og det må være det, som har præget Aalestrup Landbocenter og dets hjemmesides tilblivelse, som findes på adressen www.aalbc.dk. Siden er meget lidt informativ.

Man får blot oplyst, at Aalestrup Landbocenter tilbyder en række forskellige rådgivnings- og serviceydelser, herunder momsregnskab, budget og rådgivning ved opstart og afvikling. En lang række af landets landbrugsorganisationer har trods alt lidt flere oplysninger at byde på, som for eksempel billeder af de ansatte, deres arbejdsområder og telefonnumre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hjemmesiden rummer ganske vist et telefonnummer, men det er blot et hovednummer. Det vil være langt nemmere for centrets brugere, at man på hjemmesiden kunne finde et direkte nummer på den medarbejder, man har brug for at komme i kontakt med.

Undladelse af direkte telefonnumre er i det hele taget en forglemmelse på mange af landboforeningernes hjemmesider.

Aalestrup Landbocenter har en hjemmeside på internettet, og det skal det trods alt have ros for. Derimod er det skammeligt, når andre som Søhøjlandets Landboforening, Østlige Øers Svine- og Byggerådgivning og Østlige Øers Kvægbrugsrådgivning ikke har kunnet afsætte ressourcer til at forsøge sig med en hjemmeside på nettet. Det står i kontrast til, at selv landets mindste landboforening, Samsø Landboforening, www.samso-landbo.dk, har en fin hjemmeside. (377901-1)