Abonnementsartikel

Den amerikanske rente er på vej op igen, og der varsles om stigende renter i Europa - partner i Deloitte mener, at man ved aktivt gældspleje kan navigere uden om den værste krise

Gennem flere år er landmænd i lighed med andre låntagere blevet tudet ørerne fulde om, at renten vil stige. Stik imod finansielle rådgiveres varsler er renten dog gang på gang vandret nedad, men for nylig måtte mange låntagere vågne op til en ny virkelighed, der ganske givet vil byde på stigende renter.

Det skete, da den amerikanske centralbank satte renten op fra 1,00 til 1,25 procent. Ganske vist et renteleje lavere end det danske, men signalet er klart: Renten vil stige yderligere og vil ganske givet også gøre det i Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så vidt analytikerne.

Tror på rentestigning

Rentestigninger i Danmark står på menukortet i de kommende år, mener agronom og statsautoriseret revisor Henning Kjeldsen, partner i revisionsfirmaets Deloittes aalborgensiske afdeling.

Men han tror ikke på drastiske stigninger, som han selv har været vidne til i sin lange karriere som revisor. De tidlige 1980"erne med en kontantlånsrente på den forkerte side af 20 kender Henning Kjeldsen alt for godt.

- Bunden er ved at være nået for renten. I Japan er renten lav på grund af manglende økonomisk vækst, og det samme gælder Europa. Efter min opfattelse er der ikke belæg for de store rentestigninger, men vi vil komme til at følge efter med rentestigninger i takt med stigningerne i USA, mener Henning Kjeldsen.

I sit daglige arbejde som revisor har han 35 landmandskunder med store brug, herunder 15 godser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange landmænd bør med udsigten til stigende renter iklæde sig rentearbejdstøjet, mener Henning Kjeldsen. For situationen med stigende renter er yderst alvorlig for erhvervet.

- En stigning i renten på et procentpoint øger rentebyrden i landbruget med 800 millioner kroner, siger Henning Kjeldsen.

Vær konstant godt orienteret

Grundregel nummer et er ifølge Henning Kjeldsen at være bevidst om sine lån og have overblik over dem.

Informationskilder som aviser, fagblade, internet og tekst-tv bør efterses jævnligt.

- Der er nogle, som ikke går op i de her ting, og så kan de i stedet lade realkreditinstitutterne eller banken overvåge sine lån. Derved undgår man store overraskelser, siger Henning Kjeldsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som låntager har man reelt to valgmuligheder - at optage lån med fast eller variabel rente.

Begge lånetyper har fordele såvel som ulemper.

- Optager man lån med en fast rente nu, får man en rente tre procentpoint over niveauet for lån med variabel rente. Til gengæld er man sikker på sine ydelser 30 år frem.

- Men det betyder ikke, at man skal læne sig tilbage og holde fast i de typer lån, når det er, at renteniveauet hele tiden ændrer sig konstant. Med en renteforskel på tre procent skal man foretage gældspleje, fremhæver Henning Kjeldsen.

Netop gældspleje fremhæver han som en af de fastforrentede låns fordele. Med en stigende rente vil kursen på obligationerne falde, og dermed vil restgælden blive mindsket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Deri ligger muligheden for at konvertere sine lån og gå ind i obligationslån med en højere rente, men omvendt kan man med ét reducere sin restgæld betydeligt.

Denne mulighed er ikke tilgængelig for rentetilpasningslån, der skal indløses ved mindst kurs 100. Til gengæld har man glæde af en lavere ydelse og en hurtige afvikling af restgælden set i forhold til fastforretning. Omvendt lurer faren for en stigende rente, som året efter vil slå igennem på ydelsen.

- Landmænd tager overvejende rentetilpasningslån med tilpasning af renten hvert år, fordi indtjeningen er langt nede i erhvervet. Men landmændene skal huske at gemme de penge, som de sparer på det valg i disse år, hvor renten er lav, siger Henning Kjeldsen.

Han vurderer, at der er optaget variable lån for 80 milliarder kroner.

- Man har udnyttet muligheden for at låne billigt. Men der ligger en risiko i, at man har kalkuleret sine investeringer på et lavt renteniveau, og derfor vil tingene ikke hænge sammen, når renten igen stiger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Swap kræver indsigt

- Med de fastforrentede lån bevarer man endvidere konverteringsretten og kan eksempelvis foretage renteswap, men det er noget mere spekulativt, siger Henning Kjeldsen.

- Det er en metode, man skal overveje set i lyset af udviklingen af eksempelvis kursen på schweizerfranc de seneste et-to år, påpeger han og varsler i samme åndedrag forsigtighed med renteswap.

- Nogle landmænd ved, hvad de går ind til med renteswap, fordi de har tilegnet sig viden om det. Men jeg vil ikke råde folk til at lave renteswap, hvis de ikke forstå principperne ved det. Ellers kommer man i ulykke, vurderer Henning Kjeldsen.

Jord passer til afdragsfrihed

Mange landmænd har kastet deres kærlighed over de nye, afdragsfrie lån med variabel rente, som typisk tilpasses hvert år.

Kritikere hævder, at afdragsfrie lån med variabel rente kan være en bombe under landbruget, men det er en holdning, som ikke vinder genklang hos Henning Kjeldsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Afdragsfrie lån afdrager ikke gælden, og det kan være et problem, hvis man finansierer aktiver, der falder i værdi. Det forholder sig anderledes med landbrugsjorden, der følger den almindelige prisudvikling og kan betegnes som et værdifast aktiv. Når det gælder landbrugsjord, er jeg ikke betænkelig ved at anvende afdragsfrie lån, siger han.

Rente over 20 procent

Henning Kjeldsen har været gennem møllen med renteniveauer over 20 procent, og det gav dengang tilbage i begyndelsen af 1980"erne triste betalingsstandsninger hos mange landmænd.

- Men dengang var der ikke købere til ejendommene, som var i nød. Og ofte var der ikke bedre driftsledere end ejerne.

- Situationen med flere betalingsstandsninger kan opstå igen, hvis renten stiger kraftigt, vurderer Henning Kjeldsen.

Men renten kan man som bekendt ikke spå om. Og at holde sig udelukkende til rådgiveres råd vil han også gerne væk fra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis en rådgiver kan forudsige renteniveauet, så er han ikke rådgiver i ret lang tid. Man skal ikke stole blindt på sine rådgivere, men også stole på sin intuition.

Foruden intuitionen skal man også koncentrere sig om udgangspunktet - bedriften.

- Man skal først og fremmest drive sin bedrift optimalt. Kan man ikke det, er det lige meget, om renten stiger, siger han.: