Abonnementsartikel

Den verdensomspændende foderstofkoncern Cargill vil benytte hul i loven til at importere afgiftsfri ethanol til USA fra Brasilien

De amerikanske farmere er godt på vej til at få megasucces med at sælge deres majs til fremstilling af ethanol.

Den stigende brug af majs til ethanol har hævet prisen på majs og indsnævret prisforskellen mellem Kornbørsen i Chicago og den pris, lokale ethanolfabrikker og foderstofkooperativer tilbyder farmerne for deres majs. Før var prisforskellen pr. 100 kg ca. 10 kr., men nu er den nede på cirka syv kroner pr. 100 kg – og der er udsigt til, at prisforskellen indsnævres yderligere i takt med, at der åbnes nye ethanolfabrikker i USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterspørgslen efter ethanol er så høj i USA, at der tilsyneladende også er plads til importeret ethanol. Dette behov har den multinationale, familieejede amerikanske koncern inden for blandt andet korn og foderstoffer, Cargill, tænkt sig at udfylde ved importere ethanol fra Brasilien via det mellemamerikanske land El Salvador.

Hvis den brasilianske ethanol bliver importeret via det mellemamerikanske land slipper Cargill nemlig for en afgift på 54 cents pr. gallon (ca. 86 øre pr. liter).

Umoralsk fremgangsmåde

- Bare fordi, det er tilladt at importere ethanol via El Salvador i henhold til handelsaftalen Caribbean Basin Initiative (CBI), gør det ikke til en moralsk rigtig handling, siger Chuck Grassley, republikansk senator fra staten Iowa, til Agriculture Online.

Han peger på, at CBI er indført for at skabe beskæftigelse i de fattige, mellemamerikanske og caribiske lande – og ikke for at undgå told på en måde, som ikke skaber de ønskede jobs.

Senatoren vil derfor gøre sit til, at hullet i lovgivningen stoppes, så Cargill ikke kan importere ethanol uden afgift via et land, som er omfattet af CIB.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men vi håber, at Cargill af sig selv bakker ud af planerne, siger Chuck Grassley.

Embedsmænd i Grassleys kontor regner med, at de har et lovforslag klar i slutningen af juli. Dette lovforslag vil gå på, at der skal være en vis andel lokalproduktion i de varer, som kan importeres afgiftsfrit ind i USA fra CIB-landene.

Fra farmerne lyder der også kritik af Cargills plander, og majsdyrkernes organisation, The National Corn Growers Association, har sendt et åbent og kritisk brev til Cargill.

Cargill øverste chef, Greg Page, har svaret, at Cargill ikke ønsker at skade majsdyrkerne i USA eller landets ethanolindustri.

Selv er Cargill den tredjestørste producent af ethanol i USA og en af de største eksportører af majs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fabrikken i El Salvador, som er tænkt til at fungere som mellemstation for brasiliansk ethanol, vil få en kapacitet på 60 millioner gallons årligt (ca. 227 mio. liter), hvilket er mindre end to procent af den nuværende kapacitet i USA.