Abonnementsartikel

Efter igangsætningen af test for kogalskab fra 1. juni i år er det første dyr fundet, som ikke umiddelbart testede negativt

Fra 1. juni 2004 har USA også taget brugen af test for BSE (kogalskab) i brug på tilfældigt udvalgte dyr i lighed med det system, der kører i EU.

Fredag 25. juni kunne det amerikanske landbrugsministerium (USDA) så offentliggøre, at den første ko, der ikke testede negativ umiddelbart, var fundet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Myndighederne ønsker ikke at oplyse, hvor koen stammer fra. Men man har sendt testresultatet og hjernemateriale fra den pågældende ko til USDAs National Veterinary Services Laboratory i Ames, Iowa. Her vil det tage fem til syv dage, før det endelige resultat af testene er kendte.

- Men der er store muligheder for, at koen ikke har BSE, da testen er meget følsom og derfor kan komme ud med et resultat, der ikke umiddelbart viser, at den er negativ for BSE, siger John Clifford, chefdyrlæge hos USDA.

Kroppen fra den ko, som nu er under mistanke for at have BSE, er holdt tilbage.

USDA vil over de næste 12 til 18 måneder teste 268.000 kreaturer for BSE, og for at nå dette mål har man aftalt med en række regionale laboratorier over hele USA, at de skal foretage hurtigtests.

På baggrund af det fundne resultat gør USDA opmærksom på, at koen endnu ikke er fundet positiv, og at man håber, at der ikke vil blive lukket af for amerikansk oksekød på basis af det foreløbige resultat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mexico er det næststørste eksportmarked for oksekød fra USA, og i 2003 blev der sendt 414,359 ton oksekød til Mexico med en samlet værdi på 818 millioner US-dollars (ca. fem milliarder kroner).