Abonnementsartikel

John Deere tilbyder to systemer til at køre mere præcist i marken, nemlig Parallel Tracking og AutoTrac

Med John Deere’s GPS-baserede system Greenstar er det muligt at køre med en bred stubharve, uden at man skal vride nakken af led for at tjekke redskabets placering.

Ved udbringning af gødning og kemikalier behøver man ikke at bekymre sig om mellemlægning eller overlapning, eller anstrenge sig for at se skummarkeringer - heller ikke, hvis sigtbarheden eller udsynet er dårligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den præcise overkørsel med minimal overlapning sparer tid, giver mindre slid og sparer kostbar gødning og kemi. Hos John Deere har man valgt at kalde sine to systemer henholdsvis Parallel Tracking sporsystem og AutoTrack styresystem.

Anlæg parallelle plejespor

Parallel Tracking sporsystem giver mulighed for at køre på markerne med helt parallelle plejespor, så arbejdsopgaverne udføres med en højere grad af effektivitet.

Sporsystemet er en fordel ved sprøjtning, gødskning og kørsel med brede redskaber. Systemet reducerer risikoen for “helligdage” og overlapning, strækker doseringsmængderne og reducerer på denne måde omkostningerne.

Sporsystemet bruger GPS-signaler til at lokalisere maskinens position. Lige så snart, man har angivet den retning og basislinie, som man ønsker, maskinen skal følge, sørger visuelle indikatorer og advarselstoner for, at maskinen hele tiden kan holdes parallel med denne linie, når man kører hen over marken.

Parallel Tracking har også en funktion for fikspunkt. Hvis sprøjten løber tør for sprøjtevæske, markerer man stedet, kører ud af sporet og fylder sprøjten op igen. Efterfølgende leder systemet traktoren tilbage til stedet, hvor man stoppede. Disse markeringer gemmes i systemet på ubestemt tid, så man næste gang kan starte, hvor man sluttede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man allerede har GreenStar basiskomponenter og en traktor eller sprøjte, der er forberedt til GreenStar systemet, skal man kun anskaffe et Parallel Tracking KeyCard.

Traktoren styrer selv

Med John Deeres sidste nye GreenStar system, AutoTrac, som blev demonstreret på Agrimark, forøges præcisionen ved alle arbejdsopgaver, hvor traktoren kører lige ud. Det sparer penge, da hvert træk udføres med større effektivitet, og traktorføreren vil på lange arbejdsdage mærke en reduktion af trætheden.

AutoTrac-styresystemet styrer traktoren ved hjælp af de tre basis GreenStar komponenter:

Når man harver, sår, gøder eller sprøjter, kan systemet bruges til at styre traktoren.

Det eneste, man skal gøre, er at styre traktoren det første træk og markere dette som Spor-0. Derefter overtager AutoTrac styringen. Føreren skal stadig vende traktoren på forageren og dreje uden om forhindringer, men med et tryk på en knap leder AutoTrac traktoren tilbage på sporet med markedets højeste GPS-præcision, anfører John Deere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når systemet flyttes over på en traktor, der ikke er forberedt til AutoTrac, skifter AutoTrac styresystemet til Parallel Tracking. AutoTrac styresystemet fra John Deere kan nu leveres til alle 8000, 8010 og 8020 serien.