Abonnementsartikel

I Sverige har nye forslag til miljøregler fået de svenske svineproducenter op af stolene

De svenske svineproducenter er stærkt utilfredse med nyt miljøforslag, der lægger op til skærpede miljøregler. Dyretætheden skal sættes ned for både malkekøer, slagtesvin og søer.

- Det er endnu en skærpelse. Vi mener, at vi skal stå stille i Sverige, mens det øvrige EU nærmer sig vores standard, siger Lars Hultström, formand for Sveriges Grisproducenter til svenske ATL.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye miljøregler vil nedsætte antallet af malkekøer pr. ha fra 1,6 til 1,4. For slagtesvin skal antallet ned fra 10,5 til 9,5 dyr pr. ha. For kvier, tyre og stude skal antallet ned fra 4,6 til 3,0 pr. hektar.

Med de øgede omkostninger for svenske svineproducenter må flere svineproducenter dreje nøglen om, mener Lars Hultström. Han frygter, at svensk svineproduktion erstattes af for eksempel dansk import.

- Danskerne må sprede dobbelt så meget fosfor pr. hektar. Det indebærer, at forslaget har en direkte negativ effekt på miljøet totalt set, siger Lars Hultström.

De bebudede nye svenske regler kommer, fordi fosforindholdet i gødningen har ændret sig, siden de første regler så dagen lys i 1988, skriver ATL.