Abonnementsartikel

Danske landmænd i Letland har mulighed for at få op til 60 procent i støtte fra EU og staten til køb af landbrugsmaskiner

Efter to år med lettisk ledelse valgte Mogens Petersen selv at tage til Letland for at stå i spidsen for Valdro Agros planteavl på godt 600 hektar jord.

Da han også skulle have en beskæftigelse om vinteren, besluttede han og Svend Rasmussen, som sammen ejer firmaet Valdro Agro, at begynde en produktion af træpiller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu bor han på tredje år i Letland og er blevet lettisk gift med Mara Petersen.

Af de godt 600 hektar jord, som han dyrker, ejer Valdro Agro de 180 hektar, og resten lejes for mellem 50 og 100 kroner om året pr. hektar.

Mogens Petersen, der kommer fra Nordjylland, har også slået sig ned i den nordlige del af Letland. Nemlig i byen Valga, der ligger i grænseområdet op til Estland. I det område er der sand- og lerjord.

- Når vi har pløjet efter høst, har vi pløjet gult halm ned, og det kommer op igen. Det omsættes simpelthen ikke, siger den danske landmand, som har tre traktorer til dyrkning af de mange hektarer.

EU-støtte til køb af landbrugsmaskiner

Mogens Petersen er ved at udvide maskinparken, og det er med støtte fra EU og staten, hvis ansøgningen går igennem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har taget en lille uge for blot at få udformningen af ansøgningen accepteret hos de lokale myndigheder, og her er Mogens Petersen endda godt stillet, da Mara Petersen er indfødt, har en universitetsgrad i engelsk og kender til internationale forhold.

Endnu et par måneder må Mogens Petersen vente, inden han får at vide, om han får 50 procent i støtte fra EU og 10 procent i støtte fra den lettiske stat til køb af nye landbrugsmaskiner.

- De maskiner, der købes med støtte, må ikke flyttes fra ejendommen de næste fem år, fortæller Mogens Petersen, men da han ikke har planer om at skifte adresse, har det ingen betydning for ham.

Eksport af træpiller

Han har slået rødder i Valga, hvor han er arbejdsgiver for 11 lettere på træpillefabrikken, som producerer mellem 12 og 13 ton træpiller i døgnet. Størsteparten af pillerne, som produceres af fyr og gran, eksporteres til Danmark.

På en ejendom i Nordjylland står Mogens Petersens far for salget af de lettiske træpiller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der har været mange udfordringer for at få gang i produktionen af træpiller.

- Vi troede, vi bare kunne købe en maskine og så sætte den i gang, men sådan er det ikke. I det hele taget kræver det tålmodighed at drive forretning her i Letland, siger Mogens Petersen med sin nordjyske lune.

Han lægger heller ikke skjul på, at der skal en stor pose penge med hjemmefra, når man begynder på landbrug eller andre produktioner. Først sidste år blev der balance i regnskabet hos Valdro Agro, som blev stiftet i 1998.Foto nr. 376853