Abonnementsartikel

150 Simmental-avlere fra hele verden er i Danmark til den 15. verdenskongres for Simmental-kvæg, og Dansk Simmental er for første gang vært for kongressen

Søren Grunnet, formand for Dansk Simmental, er meget tilfreds med, at Danmark i år er værtsland for den 15. verdenskongres for Simmental-kvæg.

Det er første gang, at verdenskongressen, som de 25 medlemslande afholder hvert andet år, har fundet vej til Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omkring 150 avlere fra alle egne af verden deltager 21.-30. juni sammen med mange danske avlere i kongressen, der blandt andet foregår på Landsskuet i Herning.

Danmark på verdenskortet

Verdenskongressen afvikles på baggrund af flotte danske avlsresultater.

- I Danmark er vi meget langt fremme inden for afhorning og tilvækst. Halvdelen af det danske Simmental-kvæg bliver nu født uden horn, og det har vi avlet os frem til, fortæller Søren Grunnet.

- På forsøgsstationer viser dyrene en tilvækst på næsten 100 gram i timen eller flere end 2.000 gram i døgnet, og det betyder noget den dag, dyrene skal slagtes, siger han.

Dansk Simmental har sat alle sejl til for at give kongresdeltagerne en faglig oplevelse, der kan sætte dansk Simmental-kvæg på verdenskortet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg håber, at kongresdeltagerne vil få øjnene op for, at dansk simmental-kvæg er noget af det bedste i verden, og at man kan købe både levende dyr, sæd og embryoner i Danmark, siger Søren Grunnet.

Hårdføre og tilpasningsdygtige kvæg

Simmental-kvæget stammer oprindeligt fra den schweiziske dal Simmel, hvor det stadig bliver brugt som malke- og kødkvæg.

- Dyrene er rolige, og det ligger nok i generne. De schweiziske landmænd kan ikke have nogle vilde kreaturer gående, når man skal malke dem hver dag, siger Søren Grunnet.

I dag er Simmental-kvæg udbredt og lever derfor under meget forskellige geografiske forhold. Kongresdeltagerne fra de 18 deltagende medlemslande har derfor vidt forskellige betingelser for deres avl og produktion.

- Simmental-kvæg kan tilpasse sig de mest forskelligartede forhold. Kvæget drives frem som kødkvæg på de australske stepper fra bedrifter med flere tusinde dyr, hvor kvæget må klare sig på et underlag med rødt sand, med lidt drikkevand og samtidig tåle stærk varme, forklarer Søren Grunnet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De bruges også i det bjergrige Østrig, hvor en landmand kan have måske 10 køer, som han malker og lever af. Men der er også de canadiske kvægavlere, hvor Simmental-kvæget lever under meget lave temperaturer om vinteren, fortæller han.

Der er registreret 2.100 besætninger med Simmertal-kvæg i Danmark, og Simmental er en af de store kødkvægracer. Dansk Simmental har omkring 300 medlemmer, der omfatter fuldtids- og hobbybrug.

Der er cirka 8.700 registrerede Simmertal-kvæg i landet, heraf cirka 4.000 køer, og der slagtes årligt cirka 3.500 renracede simmentaler-kvæg.

- Det svarer til cirka 1.050 ton kød årligt, fortæller Søren Grunnet. Foto: