Abonnementsartikel

For at bekæmpe en uønsket art har Naturstyrelsen udstyret en minigravemaskine med en sløv saks

Den genstridige rynkede rose, der oprindelig kommer fra den fjerne russiske halvø Kamtjatka, truer med at sprede sig og overgro naturen langs store dele af landets kyster. Tidligere forsøg på at bekæmpe rynket rose har vist sig både ineffektive og dyre.

Men nu har en overdimensioneret, uskarp saks vist sig at være et stærkt våben mod den invasive plante, skriver Naturstyrelsen på sin hjemmeside.

Naturstyrelsen har, som en del af EU-Life BaltCoast projekt, afprøvet den nye bekæmpelsesmetode på det fredede overdrev Store Vrøj ved Saltbækvig i Vestsjælland.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Rynket rose er et alvorligt problem, fordi den er så svær at bekæmpe. Den er enormt vækstkraftig og skyder aggressivt, når den bliver skåret tilbage. Alle de kendte metoder giver forskellige problemer, men det ser ikke ud til at være tilfældet her, siger skovløber Palle Graubæk, Naturstyrelsen.

Hjælp fra kreaturer

Det nye våben sidder på en minigravemaskine udstyret med en sløv saks, som kan gribe og klemme om tykke bundter af de meterhøje roser og hive dem direkte op af jorden.

En af forklaringerne på at metoden virker så godt, er, at græssende får og kreaturer ofte går på de sakse-ryddede arealer og holder nye skud fra roserne nede. Det skyldes blandt andet, at der ikke efterlades så meget stikkende materiale, som generer dyrene, når de går og græsser, de steder hvor roserne vokser.

Hvis man blot skærer roserne ned og ikke fjerner de nedskårne roser, er man normalt nødt til at vende tilbage og gentage rydningen flere år i træk, fordi det er svært lokke dyrene ud på de stikkende arealer.