Abonnementsartikel

Det er problematisk, at det er embedsmændene i EU-Kommissionen, som har udarbejdet det nye forslag til aktionsplan for det økologiske landbrug, mener Dansk Landbrug

EU-Kommissionen har færdiggjort sin aktionsplan for økologisk landbrug. Planen fokuserer på de danske forslag til at forbedre samhandelen med økologiske produkter i EU og til et mere ensartet kontrolsystem i EU.

Arbejdet med en aktionsplan blev sat i gang på dansk initiativ for mere end tre år siden, og forslaget skal diskuteres på næste landbrugsministerrådsmøde 21. juni.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På en række punkter kunne forslaget dog godt være mere ambitiøst, siger Johannes Nebel, formand for Familielandbrugets økologer i Dansk Landbrug, som har været dansk medlem af EU-Kommissionens ekspertgruppe om aktionsplanen.

- Der er for få konkrete forslag til en ændring af EUs landbrugspolitik i en mere økologivenlig retning. Forslaget indeholder for eksempel ikke som forventet en øremærkning af forskningsmidler til økologiområdet, erklærer han.

Ifølge Johannes Nebel er det problematisk, at det er embedsmændene i EU-Kommissionen, som har udarbejdet forslaget.

Kommissionen har følt sig bundet af rammerne for den eksisterende landbrugspolitik, og derfor er der heller ikke forslag til ændringer af landbrugspolitikken i aktionsplanen.

- Forslaget til aktionsplan bør derfor forbedres betydeligt, påpeger Johannes Nebel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har fra de økologiske landmænds side store forventninger til, at Europaparlamentet, som i andre tilsvarende sager, vil trække EU i en mere grøn retning, og dermed være til gavn for økologisk landbrug, siger Johannes Nebel.