Abonnementsartikel

Danish Crown modtager støtte fra EU - 80 procent af beløbet får koncernen for at dække lageromkostninger, som er til gavn for de europæiske svineproducenter

80 procent af en EU-støtte på 120 millioner kroner, som Danish Crown modtog i 2003, går til lageromkostninger i forbindelse med EUs tilbud om privat oplagring (PO) af svinekød.

- PO-ordningen blev indført midlertidigt i 2002/03 for at stabilisere svinekødsmarkedet, der ellers var præget af meget lave priser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved at indføre en PO-ordning giver EU den europæiske svinekødsbranche mulighed for i en periode at fjerne en vis tonnage fra markedet ("tage trykket af markedet"), hvorved priserne stabiliseres.

Da Danish Crown med sin tonnage og sit afsætningsmønster er det selskab, der bedst kan udnytte PO-mulighederne, har Danish Crown lagt de største mængder svinekød på frost, og derfor får Danish Crown del i PO-midlerne til dækning af disse ekstra lageromkostninger. Det mener slagterikoncernen.

- Fordelen herved tilfalder ikke blot Danish Crowns svineproducenter, men alle EUs svineproducenter, som alle har fået stabiliseret deres afregningspriser, ligesom det har reduceret de negative nationaløkonomiske følger i EU-landene, fortæller Danish Crown.

- Cirka 95 millioner kroner af Danish Crowns EU-penge er således kompensation for ekstra lageromkostninger, og "vinderne" er både EUs svineproducenter og alle EU-landenes nationalkasser, bemærker selskabet.

Danish Crown er tilhænger af EUs PO-ordning, som er en billig midlertidig EU-foranstaltning med stor virkning i markedet.