Abonnementsartikel

Det er ikke nødvendigt at være landmand for at få del i EUs landbrugsstøtte, også fængsler modtager penge i hektarstøtte

Gennem de seneste to år har flere af de danske fængsler modtaget næsten 10 millioner kroner i landbrugsstøtte fra EU.

Det skriver Jyllands Posten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Især entreprenør Kurt Thorsens tidligere hjem, Sdr. Omme Statsfængsel, får del i landbrugskronerne. 4,6 millioner kroner blev det samlede beløb i 2002 og 2003, mens Statsfængslet på Kragskovhede modtog knap tre millioner kroner, viser en opgørelse fra Dicar, Center for analytisk journalistik.

Fængslerne modtager penge i hektarstøtte for de landbrug, de driver som arbejdspladser for en del af de indsatte. Men Christian H. Hansen (DF), der er formand for Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, mener, at det er vanvittigt, at fængslerne hæver så meget landbrugsstøtte.

- Fængslerne skal ikke leve af deres landbrug, så det er grotesk at tænke på den sammenhæng. Hvis det foregår på den måde i alle medlemslande, er der jo tale om rigtig mange penge, siger Christian H. Hansen.

Kristen Touborg, SFs medlem af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, forstår heller ikke, hvorfor fængslerne skal have del i støtten.

- Den måde EUs landbrugsstøtte fordeles på er fuldstændig ulogisk, håbløs og uden rimelighed. Man uddeler udelukkende ud fra arealstørrelse uden hensyn til, hvad der er ret og rimeligt, siger han.