I 1990 konstruerede franskmanden Michel Evin den første undergrundsløsner, og i 1993 etablerede opfinderen virksomheden Agrisem, der i 1996 barslede med den første Cultiplow.

Cultiplowen er en kompakt undergrundsløsner, der er udstyret med et patenteret skær, som løfter og bryder jorden i en bølgebevægelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved at løfte og bryde jorden opnår vi en effektiv løsning af jorden uden risiko for at ødelægge jordstrukturen.

- Hovedpatentet på Cultiplowen er den decentrale placering af skæret i forhold til selve tanden. Det betyder, at de sten som skæret løsner, blot passerer hen over skæret og ikke løftes op af selve tanden. Systemet bevirker samtidig, at der ikke trækkes råjord op til overfladen, og ved at montere skiveskær foran tænderne kan man løsne en etableret græsmark uden at ødelægge selve græstæppet.

- Samtidig er selve skæret udformning ganske unikt. Det betyder, at vi på et redskab med fire meters arbejdsbredde kan løsne jorden ved hjælp af kun fire skær, fortæller Keld Tolstrup, der sammen med sin far, Niels Tolstrup, har etableret firmaet team Tolstrup maskiner, som har importen af de franske redskaber.

Som single eller i kombination

Den franske undergrundsløsner produceres i 24 modeller og i 180 varianter. Fælles for de mange modeller er skærets form og virkemåde. Forskelligheden ligger i skærets størrelse, rammerne de er monteret i og om, der er monteret automatisk stensikring på redskaberne.

Cultiplowen anvendes for det meste som single maskine, og arbejdsdybden justeres ved hjælp af en valse bagerst på redskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Combiplowen består af en kompakt ramme med op til seks skær. Redskabet er beregnet til montage imellem traktor og eksempelvis en rotorharve. Dermed kan jorden løsnes og tilsåes umiddelbart efter, uden at der igen bliver kørt på jorden.

Til alle systemer

Specielt i den vestlige del af Frankrig har undergrundsløsneren mange steder fuldstændig afløst ploven.

- Her i landet forventer vi, at både planteavlere med og uden plov kan have glæde af at få jorden løsnet.

- I systemer med plov vil de franske redskaber effektivt kunne bryde en eventuel pløjesål, og i pløjefrie systemer er der ingen tvivl om, at en løsning af jorden i de dybereliggende lag med jævne mellemrum kan forøge planternes rodudvikling og dermed også udbyttet.

- Det er i hvert fald de erfaringer man har gjort i Frankrig, siger Keld Tolstrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kompakte tallerkenharver

I 1998 introducerede Agrisem en ny kompakt tallerkenharve, Disc-O-Mulch, der lige som undergrundsløsneren er beskyttet af flere patenter. Et af patenterne er det såkaldte 3D tallerkenophæng, som bevirker, at de enkelte tallerkner kan undvige jordfaste sten både vertikalt og horisontalt.

Systemet er ret enkelt, idet de enkelte tallerkner er monteret i en kraftig skruefjeder som dem, der anvendes på stubharver.

Et anden patent er, at selve lejet er monteret på den hule side af tallerknen, og tredje patent er specielle jordstopplader, der er monteret efter de to tallerkenrækker.

- Stoppladerne har flere funktioner. For det første knuses eventuelle store knolde, når de med stor kraft kastes imod pladen, og for det andet har pladerne en udjævnende effekt. Dernæst sørger pladerne også for, at strå og jord efterlades på marken i en homogen masse, siger den franske opfinder.

Han pointere desuden, at lejerne i tallerkenophænget på Dis-O-Mulch fra Agrisem er de kraftigste på markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Disc-O-Mulch kan leveres med flere forskellige pakkere og med påbygget såmaskine. I slanger ledes udsæden ned i en rille efter første tallerkenrække og dækkes dernæst af den jord, som den bagerste tallerkenrække kaster op mod jordstoppladen.

Vil ud på eksportmarkedet

Agrisem er på mange måder en atypisk producent af landbrugsmaskiner. Hele produktionen er lagt ud til underleverandører, og firmaets 40 ansatte beskæftiger sig derfor udelukkende med udvikling og markedsføring.

Siden 1998 er den årlige omsætning i Agrisem steget med imellem 40 og 62 procent om året. Frem mod 2010 forventer Michel Evin en årlig vækst på omkring 30 procent.

Fremgangen skal først og fremmest ske på eksportmarkederne, og inden for en femårig periode forventer den virksomme franskmand, at eksportandelen er øget fra de nuværende 20 procent til 50 procent.75008

Disc-O-Mulsh med påbygget såmaskine, hvor udsæden ledes ned bag den forreste tallerkenrække og dækkes af jorden fra den bagerste tallerkenrække. Bemærk tallerkenophænget med de kraftige fjedre.