Abonnementsartikel

Vil landmanden have toppen af kvalitet inden for tørring, er man nødt til at vælge et gennemløbstørreri, mener man hos Cimbria Unigrain A/S i Thisted

På en grafisk fremstilling ligner et Cimbria korntørreri en stor silo. Men det er et gennemløbstørreri til tørring af korn. De indvendige kanaler er beregnet til luftgennemstrømning.

- Det, der gør et Cimbria-tørreri attraktivt for landmænd, er, at det kan gennemføre en ensartet, jævn og kontrolleret tørring af alle slags korn. Det gælder også ris, majs og solsikker, siger Søren Kjær, salgschef for Skandinavien hos Cimbria Unigrain A/S i Thisted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cimbrias tørrerier henvender sig til landmænd med store plantebrug og til landmænd, for hvem egenskaber som spireevne og dokumentation for tørring er vigtige egenskaber.

Anlægget udmærker sig ifølge Cimbria også ved, at det kan kontrollere vandprocenten indtil efter tørring. Det sikrer en skånsom tørring af hele kornbeholdningen.

- Dermed har vi kontrol over alle parametre under korntørringen. Det gælder temperatur, produktflow og lufthastighed. Endvidere har et Cimbria-tørrri en meget høj kapacitet, fordi vi tilbyder anlæg, som kan udvides med sektioner, ligesom man bygger med legoklodser, fortæller Søren Kjær.

Øverst på Cimbrias tørrerier sidder, afhængigt af den valgte modelstørrelse, et antal cyklofaner, der udefra minder lidt om skorstene med vippebart låg på. Cyklofanerne renser støvet ud af den brugte tørreluft og har et lavt energiforbrug.

- I kraft af tørreriets cyklofaner fjerner vi 98 procent af støvet. Det betyder, at man ikke belaster miljøet med store støvemissioner i modsætning til de traditionelle mobiltørrerier, forklarer Søren Kjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bevarer værdi og spireevne

Korn kan anvendes til mange formål, og det er man opmærksom på hos Cimbria. Hvis landmanden kun har brug for et tørreri til foderformål, så dækker et mobilt tørreri behovet.

- Men i det mobile tørreri kommer varmen indefra, og det betyder, at det korn, der ligger inderst får en kraftigere tørrepåvirkning end det der ligger yderst, og det giver en ujævn tørring, påpeger Søren Kjær.

- En jævn tørring og en lav temperatur er vigtig, hvis man vil bevare kornets spireevne. En anden væsentlig ting ved vores gennemløbstørrerier er, at der er indbygget en justerbar kølezone i tørreriet, der løbende sørger for nedkøling af kornet, siger han.

Cimbria Unigrain A/S i Thisted har produceret omkring 4.000 tørrerier til hele verden.

Virksomheden der blev grundlagt i 1947 beskæftiger på internationalt plan i alt 550 medarbejdere i blandt andet Danmark, Østrig og TysklandGrafisk illustration: