Abonnementsartikel

Optagelsen af de 10 nye lande udløser på kort sigt pres på interventionspriserne i EU og kan betyde, at de danske smørproducenter må sælge til en lavere pris

Optagelsen af de 10 nye lande i Den Europæiske Union kan på kort sigt medføre et mindre kaos inden for mejerisektoren.

Det fremgår af Mejeriforeningens nyhedsbrev, UgeNyt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det giver en del tumult i EU-systemet. I forhold til korttids-effekten er det uforudsigeligt, hvad der vil ske, efter de 10 nye nationer er optaget, siger Keld Winther Rasmussen, afdelingschef fra Økonomisk-Politisk Sekretariat i Mejeriforeningen.

Dog står det klart, at udvidelsen vil lægge pres på EUs interventionssystem for smør og skummetmælkspulver. I de fleste af de nye lande ligger markedspriserne for smør og skummetmælkspulver et godt stykke under interventionsprisen i EU. Derfor vil en del smør og skummetmælkspulver blive solgt til interventionslagrene, oplyser UgeNyt.

- Der er et betydeligt gab mellem markedspriserne i deres egne lande og den pris, EU betaler for varerne. Derfor vil mange sælge deres varer til interventionslagrene, fortæller Keld Winther Rasmussen.

Smørlagrene fyldes hurtigt

Det er i høj grad Polens produktion, som vil blive solgt til interventionslagrene. Polen er det land, som har den største mælkekvote - 9,3 milliarder kilo ud af en samlet kvote på 18,99 milliarder kilo for de 10 nye lande - og har samtidig en af de laveste priser på sit eget marked.

Dertil kommer, at en del hollandske, tyske og franske mejerikoncerner har investeret i produktionsanlæg i Polen i de seneste år. Mejerierne under vestlige vinger er efter al sandsynlighed klar til at levere til markederne i EU og interventionslagrene i dag.