Abonnementsartikel

Dal-Bo A/S har hele seks redskaber med på årets AgriMark

Maskinfabrikken Dal-Bo A/S deltager med ikke mindre end seks redskaber på dette års AgriMark.

Marketing- og regional eksportchef Allan Pedersen henleder primært opmærksomheden på en række produkter, som virksomheden betegner som deciderede nyheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dal-Bo har udviklet et nyt disc-redskab, der er optimeret til reduceret jordbearbejdning.

- MaxiDisc er meget kompakt konstrueret, idet tallerkenerne sidder på individuelle nav. Redskabet kan holde en meget præcis arbejdsdybde, uanset om man arbejder i tre eller 10 cm dybde, fremhæver Allan Pedersen.

MaxiDisc har 560 gange seks millimeter takkede tallerkener, som ifølge producenten giver en effektiv bearbejdning af jorden.

- Den efterfølgende 600 millimeter T-ringsvalse holder en stabil dybde, pakker jorden og efterlader marken jævn, fortæller Allan Pedersen.

Tallerkenernes angrebsvinkel kan justeres fuldhydraulisk, og det er muligt trinløst og under kørsel at tilpasse arbejdsintensiteten til skiftende jord- og planteforhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han påpeger, at tallerkenerne som de eneste på markedet kan stilles parallelt med kørselsretningen, hvorved MaxiDisc også er velegnet til kørsel på pløjet jord.

MaxiDisc kan leveres som 3,0 og 4,0 meter liftophængt samt 5,0 og 6,0 meter bugseret.

På den bugserede version har hvert nav individuel affjedring, hvilket i kombination med hydraulisk vinkeljustering er patentanmeldt. Herved har hver tallerken et jordtryk på omkring 100 kilo og kan samtidig afvige op til 12 centimeter vertikalt.

På AgriMark 2004 fremvises den liftophængte 4,0 meter version samt en bugseret 6,0 meter med såmaskine.

Satser på såteknik

Dal-Bo har fortsat sin satsning på såteknik, så firmaet nu er i stand til at tilbyde fire bugserede redskaber med integreret luftsåmaskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På AgriMark demonstreres en 6,0 meter MaxiDisc Drill, et MaxiDisc redskab, hvorpå der er monteret en specialdesignet luftsåmaskine.

- Ideen er, at man i MaxiDiscen har et perfekt stubredskab til fremstilling af det såkaldte falske såbed, fortæller Allan Pedersen.

Cirka to uger herefter kører man med hele sættet, hvorved der atter laves en jordbearbejdning, samtidig med at der sås.

En vigtig del af konceptet er, at der sås i rillerne fra 600 mm T-ringsvalsen.

- På denne måde placeres udsæden meget præcist på en godt pakket bund med optimal kapillaritet, hvilket giver perfekte vækstbetingelser, anfører Allan Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tallerkenerne kan hydraulisk stilles parallelt med kørselsretningen, hvorved redskabet er klar til såning på pløjet jord. Såmaskinen kan i løbet af 30 minutter afmonteres og bruges som separat såmaskine.

Nedmulder med såsystem

Som noget nyt viser Dal-Bo Dinco nedmulderen med et specialdesignet såsystem til pløjefri dyrkning.

Sættet består af en fronttank med blæser og doseringsenhed samt Dinco nedmulder med påbygget fordeler og specieldesignet såenhed, der er monteret direkte på hver nedmuldertand.

Princippet er, at jorden løftes af tanden, mens der bag hver tand sidder en såenhed, der fordeler udsæden i tre rækker. Rækkeafstanden bliver dermed 15 centimeter.

Dinco Drill, der også kan bruges på pløjet jord, demonstreres på AgriMark i en tre meter version.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Integreret fronttank og frontpakker

Dal-Bo vil endvidere præsentere en specialversion af Levelflex 2000 frontpakker, som er monteret med integreret 1.600 liter fronttank og 700/800/700 mm T-ringe eller 800 mm jordpakkerringe.

- Ideen med versionen er en bedre vægtfordeling på traktoren samt en større mængde udsæd: To storsække, høj vægt på frontpakkeren og optimal pakning, siger Allan Pedersen.

Sættet kan tillige anvendes som buffertank til bestående såsystemer.

På AgriMark vises sættet i en fire meter version.: