Abonnementsartikel

Undgå flaskehalse i markvandingsanlæg

For at undgå "flaskehalse" i markvandingsanlæg, kan det være en redning at etablere ringforbindelser af dele af det eksisterende rørsystem.

Det mener firmaet ScanRegn A/S fra Grindsted, som lagerfører alle størrelser markvandingsrør fra Wawin. Det drejer sig om rør, der kan tåle henholdsvis otte og ti bars tryk samt hydryanter, ventiler og andet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved etablering af nye markvandingsanlæg samt ved udvidelser af eksisterende anlæg er det vigtigt, at den valgte rørdimension er afstemt efter den mængde vand, der skal bringes ud, lyder det fra ScanRegn.

- Specielt skal anlæg, hvor der i flere perioder kører flere maskiner på samme rørsystem, være dimensioneret, så der ikke opstår "flaskehalse" i dele af anlægget.

- Der kan ved den slags anlæg nemt opstå den situation, at landmanden ønsker at udbringe 100-120 kubikmeter i timen til to maskiner, og da er det ikke rart at være begrænset af rør med for lille dimension, mener firmaet, som også foreslår en løsning.

- På eksisterende anlæg kan det ofte være en redning at etablere ringforbindelser af dele af det etablerede rørsystem.

ScanRegn påpeger, at man på mange nye vandingsanlæg med store pumper og vandingsmaskiner med lange slanger skal være opmærksom på, at de aktuelle driftstryk ofte vil komme til at ligge langt over de anbefalede otte bar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det samme er også tilfældet i anlæg med store terrænstigninger, hvor trykstød kan være problematiske. I disse tilfælde vil det rigtige ofte være at lægge 10 bar rør, anbefaler ScanRegn.