Der har bestemt været sjovere tider i entreprenørbranchen. Med 14 år i branchen - heraf de 10 år som selvstændig - har Benny Andersen oplevet begge ender af spektret, og han ved som så mange andre entreprenørfirmaer, at der ikke er plads til mange pauser eller fejltrin, som udviklingen ser ud lige nu.

Siden økonomien vendte rundt, er evnerne til at drive en sund forretning blevet efterprøvet, og når Benny Andersen skal vurdere, hvordan branchen vil udvikle sig, så forudser han også et 2012 med skarpe priser. Det er i hvert fald, hvad han selv forbereder sig på med sit firma Maskinudlejning, der har base ved Bramming nær Esbjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hurtig til omstilling

Oplever man ting, som giver anledning til optimisme, bør man ikke læse aviser eller lukke op for nyhederne i radio og tv, af frygt for at miste positiviteten igen. Klagesange er der nok af i samfundet, men færre handler i situationen.

Benny Andersen har ingen intentioner om at bidrage til at forstærke krisestemningen. Han kan blot konstatere fakta:

- Det har bestemt været nemmere at være selvstændig entreprenør, men "nemt" findes ikke mere. Sådan er det bare i dag.

Foruden at udleje entreprenørmateriel med eller uden fører udfører firmaet blandt andet også traditionelle entreprenøropgaver såsom jordarbejde, kloakarbejde og diverse kabelarbejder. Firmaet beskæftiger 14 mand, og i modsætning til mange andre har Benny Andersen formået at fastholde alle sine folk trods modgangen.

- Vi kan udføre en bred vifte af opgaver, for jeg har gode folk, som alle er håndplukkede. De kan omstille sig meget hurtigt, så vi er meget fleksible. Det er især opgaver med  erhvervsbyggeri, der var mere af for år tilbage. For at fylde hullet op valgte vi at starte op med egen kloakmester. Vi havde tidligere en indlejet kloakmester, og det fungerede også ok. Men det var administrativt tungere, så nu har vi vores egen kloakmester ansat, siger Benny Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omhyggelig og påpasselig

Tidligere var der meget arbejde som underentreprenør på landbrugsbyggeri. Men da det ebbede ud, måtte firmaet finde andre græsgange i form af kloakarbejde. De har haft held til at komme ind på det offentliges kloakarbejder, og det har været godt for dem.

- Man skal være på tæerne for at drive en god forretning. Man skal være omhyggelig og påpasselig i alt, hvad man foretager sig. Det gælder om at have høj effektivitet og en ydmyg tilgang over for alle opgaver. Som selvstændig med maskinpark, administration, lager mm., koster det hver eneste gang "karrusellen" skal køre en omgang. Pengene til regningerne kommer ikke af sig selv. De jobs, man fik for år tilbage, er der ikke så mange af længere. I dag er der mange udbydere, og kunderne kan få løst et job til små penge, mener Benny Andersen.

Sten på vejen

Vejen frem er referencer, referencer og endnu flere referencer - sammen med løbende fornyelse.

- Da jeg startede i branchen, var det mange job at få, bare man havde maskinerne. Nu stilles der større krav. Laveste pris er det vigtigste kriterium et stykke af vejen, men der er også konkrete krav til udførelsen af opgaven, som skal overholdes. Det hele kræver, at vi hele tiden holder os opdaterede og dygtiggør os. Hvem har ikke det mål, kunne man så spørge, men man er bare nødt til at gøre noget ved det, og ikke blot tale om det, siger han.

Han kan dog godt finde et sted, hvor forholdene kunne gøres meget lettere for branchen, og det er i forhold til love og regler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget bureaukrati herhjemme, og det giver utilsigtet nogle konkurrencehæmmende begrænsninger. Eksempelvis i forhold til jordflytning er der mange regler, og jeg er helt indforstået med, at det skal ske på den måde, som er bedst miljømæssigt. Men der er ingen grund til at smide så mange sten på vejen for os, når vi skal udføre opgaven.

Helst fri for sne og frost

Vintervejet kan hurtigt indfinde sig, og de sidste to vintre varede begge omkring fire måneder. Det passede ikke Benny Andersen særlig godt, selv om hans folk også varetager vintertjeneste for flere erhvervskunder. Han er glad for arbejdet, men:

- Alene fordi det er en bedre forretning at udføre opgaver med jordarbejde, vil jeg helst fortsætte med det hele året end at skulle slippe det på grund af vintervejr. I de sidste to vintre har der kun været omkring otte måneder tilbage af kalenderåret til at tjene pengene i, siger Benny Andersen.

Første melding fra DMI omkring vintervejret lyder på "varmere end normalt" for Danmark. Men en ting er forventninger. Noget andet er realiteter.