Abonnementsartikel

Regeringspartiet Venstre afventer en embedsmandsrapport, før man tager endelig stilling til en produktion af biobrændsler

I udlandet ruller udviklingen af produktionsanlæg til bioethanol hastigt af sted.

Imens tripper flere danske landboforeninger i kulissen for at etablere fabrikker til fremstilling af bioethanol til en samlet sum på mere end en milliard kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv om energiproduktionen antages for at være CO2-neutral, har biobrændsler som bioethanol og biodiesel foreløbig ikke vundet politisk opbakning.

Det selv om et EU-direktiv påbyder Danmark at iblande minimum to procent biobrændsler i brændstofferne til transportsektoren. Det skal ske senest 1. januar 2005.

Men der kan være en holdningsændring på vej.

Det er i hvert fald udmeldingen fra formanden for Folketingets Miljøudvalg, Eyvind Vesselbo (V).

- EU har udsendt et direktiv, og det er klart, at vi er nødt til at efterkomme og implementere det, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke klar til en udmelding

Foreløbig vil Eyvind Vesselbo ikke melde ud, om man fra regeringens side er villig til at støtte en nedsættelse af afgiften på biobrændsler. Det er en nødvendighed for at gøre en produktion af biobrændsler rentabel.

- Vi afventer en embedsmandsrapport, som skal komme her i foråret. Før deres beregninger er lagt frem, kan jeg ikke melde noget ud, siger han.

Eyvind Vesselbo peger på, at fremstilling af biobrændsler ifølge en rapport fra Energistyrelsen reducerer CO2-udslippet, men prisen vil være 418 kroner pr. ton CO2.

Det er langt over prisen for CO2-opkøb i udlandet, som koster 40 kroner pr. ton CO2 og langt over en retningslinje på 120 kroner pr. ton CO2, som regeringen har udstukket i bestræbelserne på at nedbringe CO2-udslippet.

Eyvind Vesselbo mener dog, at der er en væsentlig bedre økonomi i biobrændsler end Energistyrelsens udregninger. De indikerer, at biobrændsler vil blive 63 øre dyrere end almindelig diesel pr. liter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er i beregningerne ikke taget højde for, at EU-direktivet skal være med til at sikre forsyningssikkerheden, landdistrikterne kan få skabt nogle arbejdspladser, og at biobrændsler har en miljømæssig effekt. De forhold vil kunne bringe spændet på 63 øre ned.

- Umiddelbart er der ikke noget i regeringens skattestop, der siger, at man ikke kan nedsætte afgiften på biobrændsler. Men pengene skal bare findes et andet sted, så vi får det samme provenu, oplyser Eyvind Vesselbo.

Alternativet til at opbygge en egenproduktion af biobrændsler i Danmark er import af den grønne energi fra udlandet. En løsning Eyvind Vesselbo helst vil undgå.

- Jeg finder det problematisk, at vi skal til at importere biobrændsler fra udlandet, når opbygning af en egenproduktion er en indlysende måde at skaffe arbejdsplader på, og som samtidig kan være med til at sikre, at vi på miljøområdet fortsat kan være på forkant. Jeg så gerne, at vi selv producerer biobrændsler, siger han.

Udmeldingerne fra Eyvind Vesselbo glæder Thomas Sejlund, der står i spidsen for LandboNords såkaldte biogruppe, der gennem længere tid har syslet med tankerne om at opbygge en bioethanolfabrik til 400 millioner kroner i Nordjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For at vi kan etablere en produktion af bioethanol i Nordjylland er vi nødt til at få tilsagn om en afgiftsfritagelse. Punkt et for os er, at vi får et grønt lys fra politikerne, for vi vil ikke satse 100 procent på eksport til udlandet, hvor vi vil få ekstra transportudgifter, og hvor vi skal kæmpe for at få afsat ethanolen i et marked, hvor andre har opnået afgiftsnedsættelsen, påpeger Thomas Sejlund.: