Abonnementsartikel

Mælkeproducent Henrik Høier er stor tilhænger af andelstanken, men han kvittede alligevel Arla Foods til fordel for det private Øllingegaard Mejeri

- Det er dødhamrende utilfredsstillende at producere økologisk mælk, som bare bliver blandet med anden mælk.

Det mener mælkeproducent Henrik Høier, Dalmose, som i januar 2001 begyndte at levere mælk til det lille, økologiske Øllingegaard Mejeri i Skævinge i stedet for at få mælken i Arla Foods kartoner med konventionel mælk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og den beslutning er han yderst tilfreds med.

- Jeg mener ikke, at de andre mælkeproducenter leverer et dårligt produkt, men når man har valgt at producere uden pesticider og på en mere miljøvenlig måde, er det utilfredsstillende at få sin mælk blandet med almindelig mælk, siger Henrik Høier.

Han købte i 1982 sin gård, der ligger lidt uden for Dalmose på Sydsjælland. Otte år senere valgte Henrik Høier, der er venstremand i byrådet i Fuglebjerg Kommune, at blive økologisk landmand. Han har i dag 95 sortbrogede køer, men den sydsjællandske mælkeproducent udvider snart sin besætning med 20 køer. Så kommer han til at levere omkring 820 ton mælk om året.

Henrik Høier har sin kone, Henriette, og to ansatte til at hjælpe med at passe besætningen og de 135 hektar jord.

Måtte betale 45.000 kroner

- Ganske vist bor vi kun 13 kilometer fra Slagelse Mejeri, men i forhold til Arlas logistik bor vi forkert. Det betød, at vi hver dag kunne se, at tankbilen kom kørende fra vores naboer, som leverer konventionel mælk, fortæller Henrik Høier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gjorde den økologiske mælkeleverandør frustreret. Da irritationen var på sit højeste hos Henrik Høier, stod Øllingegaard Mejeri og manglede leverandører.

Henrik Høier forlod Arla og måtte betale 45.000 kroner, da han ikke havde overholdt opsigelsesfristen, og en retssag ændrede ikke på det faktum.

Øllingegaard Mejeri var imidlertid så ivrig efter at få Henrik Høier som leverandør, at den private virksomhed, som ejes af Ainyahita-Fonden, tilbød at betale pengene.

Også indflydelse i privat selskab

Selvom Henrik Høier måtte sige farvel til andelsselskabet og kredsmøderne, føler han, at han har lige så stor indflydelse i det private mejeriselskab som i Arla.

- Vi holder producentmøder, og indflydelsen er lige så stor i et lille, privat mejeri sammenlignet med store Arla, siger Henrik Høier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi bestemmer selv, om vi vil konsolidere eller vil have flere øre pr. kilo mælk. Vi leverandører har for eksempel besluttet, at vi fra 1. februar og frem til 1. august sænker prisen pr. kilo mælk med fem øre, da vi ønsker at skifte to gamle tappemaskiner ud med én ny, fortæller han.

Det betyder, at leverandørerne til Øllingegaard Mejeri de næste måneder får 2,80 kroner pr. kilo standardmælk.

- Andelstanken er super god, men den lider skibbrud, når selskabet bliver så stort som Arla Foods, mener Henrik Høier.

Den økologiske mælkeproducent er endda så begejstret for ideen med at eje i fællesskab, at han håber, at Øllingegaard Mejeri en dag bliver et andelsselskab.

- Hvis fonden vil sælge, ser jeg gerne, at vi leverandører overtager mejeriet. Andelsselskaber handler jo om livsholdning, siger Henrik Høier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spredning i mælkeleverancer

Øllingegaard Mejeri, som blev stiftet i 1995, har 14 leverandører. Men der er stadig plads til flere. En del af mælken må mejeriet i Skævinge hente i Jylland for at have mælk nok til sine kunder. Til gengæld har det sjællandske mejeri en overproduktion af fløde, som bliver kørt til jyske mejerier. Produktionen på mejeriet i Skævinge er nu oppe på 20.000 liter mælk om dagen.

- Det er ikke nemt at få nye leverandører. Da Arla fritstillede de økologiske leverandører, fik vi to nye. Men folk skifter ikke bare mejeri. Mange tror, der er større usikkerhed ved at levere til et lille mejeri, mener Henrik Høier.

Den opfattelse deler han imidlertid ikke.

- Da mejeriet begyndte, aftog supermarkedskæden ISO 100 procent af mælken, og det gav selvfølgelig en vis sårbarhed. Men sådan er det ikke i dag.

- Nu aftager ISO kun 40 procent af vores mælk. Desuden leverer vi til cafeer, restauranter, børnehaver og købmænd. Der er en helt anden spredning i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selv politikerne i Folketinget får deres mælk fra Øllingegaard Mejeri, smiler Henrik Høier.Foto nr. 371810