Abonnementsartikel

Der regnes på økonomien i oppositionens udspil med blandt andet 20 procent N-reduktion

Fredag formiddag fremlægger miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) og fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) regnestykket for det udspil i forhandlingerne om en ny vandmiljøplan, som Socialdemokratiet, SF, Det Radikale Venstre, Enhedslisten og Kristendemokraterne offentliggjorde onsdag få timer før genoptagelsen af forhandlingerne.

Regeringen fremlagde intet nyt udspil på mødet onsdag aften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nu vil regeringen regne på økonomien i i vores udspil. Vi er meget fleksible, når det gælder virkemidler, men det har været vigtigt at stille nogle klare mål i sigte. Der er intet ultimativt i vores udspil. Det er pejlemærker at arbejde ud fra, siger Mogens Nørgård Pedersen (KD) efter mødet onsdag aften.

- Det er et omfangsrigt forslag, men det er svært at sige noget om det, indtil man kender den konkrete økonomi, siger Inger Støjberg (V).

Venstres vandmiljøordfører betegner forslag om 20 procent kvælstofreduktion inden 2010 som "voldsomt".

- Vi arbejder med en fosforafgift, men for mig er en kvælstofafgift ikke aktuel, siger Inger Støjberg.

Torben Hansen (S) betegner mødet onsdag som "en afklaring og lettere udveksling af synspunkter" om det grønne mindretals udspil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svinestop i fem år

Et af de fem partiers syv hovedpunkter er et såkaldt klogt svinestop, der kunne vare til 2009, når vandrammedirektivet er gennemført.

Det foreslåede svinestop skal gælde i kommuner med over en DE/ha, og det vil sige næsten hele Jylland og det meste af Fyn.

Ifølge en opgørelse fra miljø- og fødevareministerierne var den gennemsnitlige DE/ha 0,94.

Viborg Amt topper med 1,26 DE/ha, og Ringkøbing Amt er nummer to med 1,18 DE/ha. Bortset fra hovedstadsregionens 0,34 DE/ha er de tyndeste områder Storstrøms Amt med 0,41 og Vestsjælland med 0,54.

DF foreslår forskningsfond og afstandskrav

Dansk Folkeparti har intet krav til N-reduktionen og siger blandt andet nej til et svinestop.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Partiet lægger op til en 10-årig plan, der blandt andet indeholder en halvering af fosforudledningen, 10 meter bræmmer med mulighed for inddragelse af brakarealer samt en forskningsfond ved omlægning af afgifter.

- Forskningsfonden skal være på 150 millioner kroner til forskning i fodring, håndtering af gylle og økologisk landbrug. Vi ønsker, at landbruget selv er med til at finansiere noget af det. Endelig ønsker vi at tilgodese økologi yderligere ved at sætte midler til information og afsætningsfremme i fonden for økologisk landbrug, siger Christian H. Hansen (DF).

Dansk Folkeparti foreslår tillige et afstandskrav på 100 meter til bebyggelse samt erstatning ved omlægning eller udvidelse af landbrugsejendomme, som dog tænkes gennemføres med en overgangsordning på fem år.