Krisen lærer virksomheder at tænke nyt for at sikre overlevelse, og nytænkning kræver typisk også nye investeringer. En sådan investering har i de sidste par måneder spillet med musklerne i Aabenraa Kommune, hvor den har løst opgaver for kommunens entreprenørgård.
Investeringen er en Bandit flishugger. Helt præcist modellen 1590 XP med tilnavnet "Intimidator", der oversat til dansk dækker over "at skræmme eller indgyde frygt". Frygtindgydende ser den også ud, som flishuggere altid gør, og skræmmende effektiv er den også i praksis.
Den blev indkøbt sidste sommer, men siden december sidste år og frem til dags dato har den ifølge driftschef Søren N. Nielsen for alvor fået lov til at knokle for føden. Senest har den været aktiv med at rydde op i vandløb i kommunen. Således også denne formiddag hvor gennemstrømningen i et vandløb skal forbedres ved at fjerne selvskudte træer, der har vokset sig store i fred og ro gennem lang tid.
Det har Aabenraa Kommune dog fundet den rette trio til at gøre noget ved. Bandit flishuggeren udgør i selskab med Hyundai Robex 80-7A gravemaskinen monteret med en Nisula 200E klo med hydraulisk klipper på gravearmen en effektiv duo, og med maskinfører Leo Luff ved joystickene må træerne et for et lade livet og ende som flis i vogntogets hjulspor.
Ønskede en afprøvet maskine
Sikkert arbejder vogntoget sig langs det sønderjyske vandløb, og Søren N. Nielsen betragter roligt forløbet. Som driftschef var det hans beslutning at købe flishuggeren. Den samlede udgift for investeringen ligger omkring 470.000 kroner. De 350.000 kroner af dem gik til indkøbet af Bandit flishuggeren hos Nordisk Greenteeth. De sidste 120.000 kroner gik til opbygningen af en anhænger, som flishuggeren kunne monteres og fragtes rundt på.
- Vi ledte meget grundigt på markedet uden at finde en flishugger, som vi mente var den helt rigtige. Nogle tilbød at bygge en til os fra bunden, men jeg har det bedre med at tage en afprøvet maskine. Udgiften ville være den samme, og når man foretager sådan en investering, skal det bare virke, siger Søren N. Nielsen.
Han er ikke nervøs for, om han vil blive stillet til ansvar, hvis investeringen skulle vise sig at være en dårlig en af slagsen.
- Hvis den fejler, så er det kun mit eget ego, der tager skade. Men det er også slemt nok, mener Søren N. Nielsen.
Lavteknologisk
Han understreger, at flishuggeren med sin undervogn er konstrueret, så den kan dække bredt og med andre ord anvendes til flere forskellige opgaver. Med en bredde på 2,5 meter kan den komme frem de fleste steder.
- Vi har i sidste måned anvendt den, da vi tyndede levende hegn i et villakvarter. Ved at spænde en vogn bagpå kunne vi blæse flisen direkte over i den, siger Søren N. Nielsen.
Selve flishuggeren betjenes via et panel monteret i styrehuset på gravemaskinen. Huggeren skal startes op ved maskinen, men når den kører, kan omdrejningerne reguleres inde fra førerhuset. Her kan den naturligvis også afbrydes helt, hvis der skulle opstå behov for det.
- Det hele er meget lavteknologisk. Det er mest praktisk, når man arbejder i vandløb, er Søren N. Nielsen og Leo Luff enige om.
Den hydrauliske klipper er ligeledes et udtryk herfor. En sav egner sig ganske enkelt ikke til at arbejde i vand og mudder.
Naturligt større pres
Oplevelsen af flishuggeren har været positive indtil videre, og den følelse skulle gerne fortsætte.
- Vores forventning er helt klart, at maskinen kan være med til at bidrage positivt på dækningsbidraget. Med den kan vi løse nogle opgaver, som vi ellers ikke ville være i stand til at løfte. Hvis vi ikke finder nye områder og fornyer os, vil vores kunder finde andre til at lave arbejdet, siger Søren N. Nielsen.
Det er Naturafdelingen i Aabenraa Kommune, der har ansvaret for vandløbene, og de er dermed kunden, der har udbudt opgaven. Typisk er det HedeDanmark og mindre entreprenørfirmaer, som Entreprenørgården ligger i konkurrence med om denne type opgaver.
- Vi oplever hård konkurrence på alle områder. Alle er sultne. Det er meget vanskeligere end for tre år siden. Men sådan er samfundet i dag, og det er meget naturligt, at vi også bliver presset, mener driftschefen.
Bandit flishuggeren er i øvrigt ikke den eneste investering hos entreprenørgården i Aabenraa. Kommunen har allerede før den seneste kommunesammenlægning i 2007 tilbudt en service med at komme hjem til borgerne privat og flise deres grønne affald. Kravene er dog, at emnerne er mindst halvanden meter lange.
- Hvad borgerne kan slæbe ud til kantstenen, skal vi nok få lavet til flis for dem. Det er en service, som de værdsætter, og som kommunen derfor gerne fortsætter. Vi udfører arbejdet for kommunen, og til det formål har vi for nyligt også købt nyt materiel. Det er en Valtra traktor monteret med et færdigt sæt med flishugger og kran fra NHS. Traktoren er speciel, fordi kørselsretningen er vendt. Flishuggeren er monteret på bagenden, og føreren af traktoren bakker således hen mod emnerne og fodrer flishuggeren med kranen. Vi synes selv, at løsningen er lidt enestående, siger Søren N. Nielsen.