Abonnementsartikel

Maskinstationsejer tørrede ved et tilfælde frø i en silo med et godt resultat som følge

Karlo Gustavsen er en meget travl herre. Foruden at være indehaver af Linde Maskinstation, nord for Randers, skal han holde styr på 100 malkekvæg, levere 4.000 slagtesvin om året og dyrke sine 377 hektar jord.

I sommeren 2002 indkøbte han en stålsilo, der kan rumme 900 ton, hos Almas, og i samråd med firmaet vurderede man, at siloen også kunne anvendes til tørring af frø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg fik at vide, at siloen kunne bruges til raps, så jeg mente, at den selvfølgelig også kunne bruges til at tørre frø, fortæller Karlo Gustavsen.

Ingen fortilfælde

Niels Ove Nielsen, Almas, der har solgt stålsiloen til Karlo Gustavsen, har ikke tidligere hørt om, at man har brugt siloer til frøtørring, ganske enkelt fordi man er nervøs for, at frøene sætter sig fast i siloen.

Karlo Gustavsen har en plansilo, men den stiller store krav ved tørring af frø.

- Vi har døjet med at blæse frøene igennem med vores plansilo, og så skal man i gang med at skovle det, og det er ikke særlig sjovt, siger Karlo Gustavsen.

Han har været vant til at bruge op mod 10 dage for at tørre sine frø i en plansilo, men det var helt andre hastigheder, som frøene blev tørret på i den nye stålsilo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tørrede frø fra 30 hektar, og på to døgn blev frøene tørret ned fra et vandindhold på 21 procent til 11 procent, siger en begejstret Karlo Gustavsen.

En horisontal snegl i siloen sikrer, at tørringsprocessen går hurtigt.

Flaskehals

Tidligere havde han problemer med kapaciteten, fordi den lange periode med frøtørring kunne være en flaskehals, når den høstede hvede skulle tørres.

- Jeg har oplevet flaskehalse, fordi der tidligere har været problemer med min hvede, der skulle høstet, når det har været blæst, og temperaturen har været høj i perioden op til høst, beretter Karlo Gustavsen.

- Med siloen kan jeg tørre mine frø, sælge dem og gå i gang med at tørre hveden og samtidig bruge siloen som lager, siger Karlo Gustavsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økonomisk mener Karlo Gustavsen, at han har foretaget en god og nødvendig investering.

- Skulle jeg bygge en almindelig plansilo ville det have kostet det dobbelte af siloen, mener Karlo Gustavsen, som var nødt til at få mere opbevaringsplads som følge af et udvidet jordareal for to år siden.

Den enlige silo får måske makkerskab af en tilsvarende silo. Han har været så begejstret for siloens funktionalitet, at han kraftigt overvejer at købe en mere.

- Jeg spekulerer på at få en silo mere, ganske enkelt fordi det kører så godt, og fordi den er så alsidig, siger Karlo Gustavsen.

Niels Ove Nielsen fra Almas fortæller, at man har mærket en stigende interesse for aftagning af stålsiloer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har forhandlet siloerne i tre år, og markedet er vokset lige så langsomt. Men vi venter fortsat meget af siloerne, fordi vi ser, at landmændene gerne vil have kapacitet til at opbevare deres eget korn, siger Niels Ove Nielsen. :