Abonnementsartikel

Cafémødet "Ind med kvinder - det betaler sig nemlig" satte gang i debatten om at rekruttere flere kvinder til landbrugets organisationer

Mændene skal ikke være bange, når kvinder begynder at finde vej til landbrugets organistaioner. For de to køn konkurrerer ikke med hinanden, de supplerer derimod i hinanden.

Det slog foredragsholder Peter Horn fast, da der en råkold aften i februar var inviteret til debat i havesalen på Gråsten Landbrugsskole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I salen med solgule vægge og højt til loftet blev der luftet tanker om aftenens tema: "Ind med kvinderne - det betaler sig nemlig".

Det var Landbrugets Oplysnings- og Kursusvirksomhed, der havde sat emnet på dagsordenen. For lige som i bestyrelserne i landets virksomheder, hvor kun tre procent af medlemmerne er kvinder, mangler der også kvinder i landbrugets organisationer.

Slå kræfterne sammen

På provokerende vis satte Peter Horn, der er strategisk ledelsesrådgiver og administrerende direktør i firmaet Peter Horn & Co., gang i debatten blandt de godt 25 deltagere.

Blandt andet ved at påstå at mændene i landbruget er gode til selve produktionen, mens kvinder er gode til at læse markedet.

Uh, uh, lød det prompte fra et par deltagere, som ikke delte opfattelse med Peter Horn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har et moderinstinkt, der gør, at vi er gode til at få grise til at overleve, var der én, der mente.

Det fik den strategiske rådgiver til at moderere sin udtalelse til:

- Mændene er gode til det tekniske ved landbruget, så det handler om at slå kræfterne sammen.

Og det var mere acceptabelt blandt mødedeltagerne.

Peter Horn fortsatte sin debatskabende stil ved at spørge:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvor mange tror, mænd gider have kvinder med?

- Mange mænd vil sikkert synes, det er besværligt. De vil hellere have kæft, trit og retning i stedet for, at følelserne kommer til at spille en for stor rolle, provokerede Peter Horn, som mener, at ledelsessystemer baserer sig på de gamle militærhierarkier.

Mænd er kolde og målrettede

Hans erfaring viser, at det er godt med begge køn i ledelser.

- Kvinder er gode til det menneskelige. Mænd er mere kolde. De har et mål, og det går de efter. Kvinder inddrager, og de spørger, hvad andre synes og mener. Det giver bedre beslutninger. Mænd sidder bare i deres elfenbenstårn og beslutter, fastslog Peter Horn.

I Norge er der varslet en ny lovgivning, der siger, at mindst 40 procent af medlemmerne i hvert aktieselskabs bestyrelse skal være kvinder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At lovgive for at få flere kvinder med i bestyrelser blev også debatteret på mødet i Gråsten, hvor meningerne var både for og imod.

- Hvis der ikke er kvinder, der vil være med i ledelser, forcerer man en udvikling, var et af synspunkterne.

En anden mente også, at det er vigtigt, at kvinder kommer med i organisationer på deres egne betingelser.

- Vi skal legitimere en holdning, der gør det legalt at se tingene på den måde, kvinder ser tingene på, blev der sagt.

Mændene skal hjælpe

Rundt ved cafébordene var der også debat, og da snakken gik om, hvad der skal til for at få flere kvinder med i landbrugets organisationer, fik mændene hurtigt "skylden". Det var dog med smil på læben, at kvinderne gjorde deres bedre halvdele til syndebukke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mændene skal forstå nødvendigheden af, at kvinder er med i bestyrelsesarbejdet, sagde en landmandskone.

- Lysten mangler ikke, men det er også med at få det derhjemme til at hænge samme, sagde en anden.

Og det var blandt andet her, at kvinderne gerne vil have hjælp fra deres mænd.

Efter et par timers debat, kaffe, te og pæretærte, opfordrede Peter Horn alle mødedeltagerne til at handle.

- Der er blevet sagt mange ord i aftenen. Nu bliver det hverdag igen, og så glemmer man let. Men lad være med det. Det er ikke svært at komme i gang. Det er lige det første skridt, der skal tages, sagde Peter Horn, der mener, at en bedre bundlinje også kræver flere kvinder i ledelser og bestyrelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det gælder også inden for landbruget.

Landbrugets Oplysnings- og Kursusvirksomhed holder endnu en temaaften, hvor emnet "Ind med kvinderne - det betaler sig nemlig" er til debat. Det sker onsdag 17. marts klokken 19.30 på Landbocenter Fyn, Vissenbjerg.Foto nr. 371807-1