Abonnementsartikel

Når GM-afgrøderne kommer til Danmark, skal aktuelle oplysninger om, hvor der dyrkes gensplejsede afgrøder kunne findes via internettet

En fremtidig database med registrering af alle marker i Danmark, hvor der på et eller andet tidspunkt en gang har været dyrket gensplejsede afgrøder. Det bliver måske resultatet af fødevareminister Mariann Fischer Boels (V) besøg på Økologisk Landsforenings generalforsamling sidste weekend i februar.

I sin tale til forsamlingen gentog den prominente gæst hvad hun tidligere har sagt om, at når GM-afgrøderne kommer til Danmark, skal aktuelle oplysninger om, hvor der dyrkes gensplejsede afgrøder kunne findes via internettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed kan eksempelvis økologiske naboer holde øje med hvorfra, der kan være risiko for kryds-bestøvning.

Men ministeren blev svar skyldig, da hun efterfølgende blev spurgt fra salen, om hun vil oprette en database, hvor enhver i al fremtid kan se, om der en gang har været dyrket GM-afgrøder på en given mark.

- Det har jeg slet ikke overvejet. Det er ikke helt enkelt. Hvad så med de, der har modtaget slam, skal de marker også registreres i en database? Jeg vil spekulere over det og tænke konsekvenserne igennem, sagde Mariann Fischer Boel.

Spørgeren i salen, Anders Borgen, fandt, at det vil være at stikke blår i øjnene på folk blot at registrere aktuel GM-dyrkning uden at gøre oplysninger om tidligere dyrkning tilgængelige.

- Eksempelvis kan rapsfrø ligge utroligt mange år i jorden. Så hvis der én gang har været gensplejsede afgrøder på en mark, vil den aldrig kunne dyrkes økologisk. Så det skal man kunne finde ud af, mente han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareministeren erkendte i øvrigt åbent, at hun fortsat ikke er sikker på at få flertal bag lovforslaget om sameksistens mellem gensplejsede og ikke-gensplejsede afgrøder.

- Men hvis de, der stemmer imod, tror at de ad den vej kan forhindre GMO i Danmark, så skyder de sig selv i foden. GM-afgrøderne vil komme, uanset om vi kan lide det eller ej.

- Jeg tror også at GMO kan give et positivt skub til økologien. Når forbrugerne får øjnene op for, at de kun kan undgå GMO ved at købe økologisk, så vil det formentlig få det økologiske salg til at stige, sagde ministeren.