Abonnementsartikel

Turbo Teejet dyser klarer ifølge LH Technologies på overbevisende måde ukrudtsbekæmpelsen

- Generelt må man for alle dyser sige: Når dysens ydelse er steget 10 procent i forhold til tabelydelsen, er det tid til at skifte dyserne, siger Poul Halling, LH Technologies.

Den bedste og mest nøjagtige metode til at fastsætte dysernes slitage er ved en måling med et kalibreringsbæger og et stopur. Et arbejde, som den enkelte landmand eller sprøjtefører selv kan udføre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle dyser på sprøjten skal i princippet kontrolleres. Men stikprøver hen over bommen vil ret hurtigt kunne afsløre, om der er behov for udskiftning af samtlige dyser.

- Hvilken dyse, man så skal vælge, er op til den enkelte landmand og de sprøjteopgaver, der nu skal udføres, siger Poul Halling.

Valg af dysser

Tidligere tiders undersøgelser af optimal sprøjteteknik til ukrudtsbekæmpelse påviste en generel større effekt ved at anvende små dråbestørrelser.

- Derfor blev den almindelige fladsprededyse i en årrække den mest foretrukne dyse til alle opgaver. Undersøgelserne var udført under kontrollerede forhold.

- Nyere danske undersøgelser under markforhold viser, at dyser som Turbo Teejet 015 - 02 eller xr fladsprededyser 02 - 03 vil være det bedste valg, når der er tale om generel ukrudtsbekæmpelse, siger Poul Halling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved de systemiske svampemidler, der måske har en tendens til bedre at kunne tåle en grovere dråbestørrelse uden, at dette påvirker effekten af midlet, anbefaler vi Turbo Teejet 02-03, siger han.

- Hvis vindforholdene er ugunstige, og den optimale timing er ved at gå fløjten, vil en luftinjektionsdyse af typen AI 02-03, måske kunne løse opgaven på forsvarlig vis, mener han.

Når jobbet er udsprøjtning af kontaktmidler, bør man nok holde sig til xr fladsprededyser og de mindre størrelser inden for Turbo Teejet dyser og ikke eksperimentere med AI luftinjektionsdyserne, anbefaler han.

Forsøg på Flakkebjerg

Turbo Teejet dysen har ifølge Poul Halling klaret sig godt i forsøg på Flakkebjerg og andre steder. Dysen skal have en fortræffelig afdrift-reduktion samtidig med, at en rimelig dækning opretholdes. Turbo Teejet har, når der har været tale om effektforsøg ligeledes løst opgaven godt.

- En anden egenskab, som mange brugere synes godt om, er dysens høje slidstyrke og dens gode evne til at undgå dysestop. Begge egenskaber kan tilskrives dysens patenterede design, fortæller Poul Halling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det brede trykområde fra et til seks bars anbefalet tryk bevirker, at man med den samme dyse kan klare et bredere udsnit af applikationer, som landmænd, der praktiserer positionsbestemt tildeling, vil sætte stor pris på, mener Poul Halling.