Da de godt 250 SDM-køer skulle malkes morgenen efter høstfesten i 2003, kørte karrusellen ikke.

Første reaktion var at undersøge, hvad der var galt. Og til det formål blev elektrikeren tilkaldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endnu vidste mælkeproducent Henry Nielsen og hans folk på gården i Træden nær Brædstrup ikke, at morgenens malkning, der skulle være startet klokken fire, ville vare helt til middag. Men sådan blev det denne søndag.

- Elektrikeren fandt ud af, at der var overgang i de bakelitplader, som fører strømmen ind i karrusellen, forklarer Henry Nielsen.

I en malkekarrusel af den type, Henry Nielsen har, bliver strømmen ført ind via slæbesko og bakelitplader med strømførende belægninger. Kun på den måde kan karrusellen køre rundt, som den skal.

Hvis bakelitpladerne havde været at finde ved den danske leverandør af karrusellen, havde det måske været nemt at reparere anlægget. Men sådan var det ikke, og det blev nødvendigt at etablere en nødløsning.

Kun fire omgange ad gangen

For at få gang i malkningen af de mange køer valgte elektrikeren at lave forbindelsen til karrusellen med almindelige ledninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så kunne vi køre fire til fem omgange ad gangen, før ledningerne var så snoede, at de måtte skrues af og snos op, siger Henry Nielsen.

Han kan også fortælle, at det tog over fire dage, før der kom en ny ”strømfordeler” fra Holland, så karrusellen igen kunne køre normalt.

Problemet var, at den type karrusel, Henry Nielsen købte tilbage i 1996, siden var gået ud af produktion.

- Men selv om jeg havde kunnet få en reservedel hurtigere, ville jeg alligevel have gjort det, jeg gjorde efterfølgende. Nemlig at investere i en såkaldt transientbeskyttelse.

Denne beskyttelse forhindrer, at der kan ske lynskader på følsomt udstyr – det vil sige alle installationer lige fra dem, der kører på stærkstrøm til svagstrømsinstallationer som telefonforbindelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kræver to beskyttelser

Henry Nielsen bad sin lokale elektriker om at installere en transientbeskyttelse, hvor strømmen fra elværket går ind i gårdens elinstallationer. På den måde er alle 380 og 220 volts installationer beskyttede.

- Men vil man beskytte svagstrømsinstallationerne, er det desuden nødvendigt at have en transientbeskyttelse på telefonledningen, siger Morten Vølund Andersen, markedsudviklingschef hos Alm. Brand.

Han forklarer, at lynskader på computere kan ske via telefonledningen, og på den måde risikerer man at miste vigtige data fra bedriften.

Morten Vølund Andersen peger også på, at i en svinebesætning eller hos en kyllingeproducent kan det gå rigtigt galt, hvis ventilationen stiger af på en varm sommerdag.

- Så er det et spørgsmål om kort tid, før dyrene kan begynde at dø, fastslår han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At det bliver en lynskade, der får elinstallationerne til at stige af i utide, bør derfor forebygges, siger Morten Vølund Andersen.Foto370545-1