Der er milevidt fra den moderne, computerstyrede traktor til en grå Ferguson. Og det kræver sin traktorpilot at få det maksimale ud af sin nye traktor, hvis man selv skal finde ud af det.

Men heldigvis er det ikke nødvendigt at bruge timer på at studere en kompliceret instruktionsbog, hvis man vælger at deltage i et af de brugerkurser, som Selandia - Centret for Erhvervsrettet Uddannelse i Slagelse eller to andre AMU-kursuscentre rundt i Danmark arrangerer i samarbejde med for eksempel Nellemann Agro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi samarbejder med mange i branchen om brugerkurser, der skal giver kunderne mere glæde af deres investeringer i traktorer, mejetærskere, pressere, sprøjter, teleskoplæssere og lignende, fortæller Ove Andersen, der er landbrugsfaglærer ved Selandia. Det er dog ikke kun her, man møder ham som kursusleder, for han er ofte i Jylland som underviser.

Kurserne varer to dage

Som kursist skal man blot have arbejdstøj og en instruktionsbog med på brugerkurset, som for eksempel kan være i John Deere 6020-serie traktorer eller New Holland TM-serien.

- Alle kan være med, og det gælder både for ansatte og ejere af et landbrug, forklarer Ove Andersen.

Man skal heller ikke være med i en A-kasse, og kurset koster 100 kroner pr. kursusdag i afgift til staten. Det er muligt at få kompensation for tabt arbejdsfortjeneste undtagen for de, der har en videregående uddannelse.

- Og vi ser alle aldersgrupper lige fra de unge under 20 år til de lidt ældre omkring de 60 år, siger Ove Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forbindelse med kurserne lejer kursuscentret fire af de maskiner, der er kursus i. Og da der er 12 deltagere, er der tre om hver maskine.

Arbejder både ude og inde

Kurserne foregår teoretisk og praktisk inde i en hal og nogle gange ude i marken, hvor man skal løse opgaver, som Ove Andersen eller en af de øvrige lærere stiller kursisterne.

- Med årene har jeg fået erfaring i, hvor problemerne er med hensyn til at få mest muligt ud af de moderne maskiner. Og desuden spørger vi altid kursisterne, hvad de har behov for at vide mere om.

- Derfor kan vi målrette undervisningen, så vi udnytter de to dage optimalt, siger Ove Andersen.

Han har også erfaret, at mange brugere slet ikke kan stille spørgsmål om brugen af de moderne maskiner, fordi de ikke har en idé om, hvad de egentlig kan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For eksempel har mange problemer med at bruge præstationsmonitoren, foragerautomatikken eller gearopsætningen i en traktor, og det betyder, at de ikke får optimal gavn af traktoren.

- På nogle traktorer er det også muligt at koble traktor og redskab sammen, så redskabet kan styre traktoren frem for det modsatte, påpeger Ove Andersen.

Større sikkerhed og bedre komfort

Udover at gøre det muligt at bruge eksempelvis traktoren, mejetærskeren eller presseren bedre handler kurserne også om at øge sikkerheden i forbindelse med brugen af maskinerne.

- Desuden lægger vi vægt på at øge førerkomforten, så man bedre kan klare lange arbejdsdage på en god måde, siger Ove Andersen.

Blandt de faktorer, der øger førerkomforten i såvel en moderne mejetærsker som en traktor, er blandt andet indstillingen af aircondition-anlægget[JL1].

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På en traktor med trinløs transmission er det meget vigtigt at lære at bruge denne form for transmission, så traktoren kører mest økonomisk med de lavest mulige motoromdrejninger. Det kommer ikke helt af sig selv, konstaterer Ove Andersen.

På hjemmesiden www.selandia-ceu.dk kan man læse mere om de kurser, der foregår på denne skole.