Abonnementsartikel

Økologisk Landsforening opfordrer Landsforeningen Danske Svineproducenter til at lade svinene beholde halerne, fordi gode forhold for svin modvirker halebid

- Løsningen er at skabe bedre forhold for svinene, så de ikke bliver stressede og bider hinanden, siger Fie Graugaard, økologisk svineproducent og formand for svineudvalget i Økologisk Landsforening.

Ifølge Økologisk Landsforening anbefaler Landsforeningen Danske Svineproducenter gennem udtalelser sine medlemmer at bryde loven om halekupering af grise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologisk Landsforening opfordrer nu Landsforeningen Danske Svineproducenter til at trække deres opfordring om lovbrud tilbage.

Ifølge gældende regler må landmanden kun klippe halvdelen af halen af, men for at undgå halebid i besætningen opfordrer Danske Svineproducenter sine medlemmer til at klippe endnu mere af, skriver Økologisk Landsforening.

Krølle på halen er godt

Det er forbudt at klippe halerne af økologiske smågrise, og her ser man kun problemer med halebid i yderst begrænset omfang.

Det skyldes ifølge Økologisk Landsforening, at de økologiske grise har bedre plads og adgang til udearealer og grovfoder, samt at de har mange aktivitetsmuligheder.

- Alt sammen faktorer, som spiller ind på den daglige trivsel. Derudover bliver smågrisene længere tid sammen med deres mor, og deres suttebehov går derfor ikke ud over halerne på andre grise, er meldingen fra Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Behøver ikke klippe halen

Det kan rent faktisk lade sig gøre at lade halerne blive, selv om Landsforeningen af Danske Svineproducenter påstår, det er umuligt, siger økologerne.

- Og vi stiller gerne vores erfaringer til rådighed for Landsforeningen i håb om, at de ligesom andre i sektoren arbejder på løsninger af problemerne med halebid, frem for ulovlige halekuperinger, lyder det fra Økologisk Landsforening.