Abonnementsartikel

En undersøgelse viser, at 10 ud af 25 undersøgte økologiske og GMO-fri produkter alligevel indeholder genmodificerede ingredienser

En engelsk undersøgelse viser, at 10 ud af 25 undersøgte økologiske og GMO-fri produkter alligevel indeholder genmodificerede ingredienser, men Danmarks Aktive Forbrugere finder ikke tallene alarmerende.

Undersøgelsen offentliggøres i sin endelige form i april måned. Ifølge Biotik, der henviser til det engelske tidsskrift Nature, viser undersøgelsen, at en stor del af økologiske produkter og produkter, der er mærket som GMO-fri, alligevel indeholder GMO i mindre omfang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen gælder sojaholdige produkter, som er særligt svære at holde GMO-fri, fordi en stor del af verdens sojaproduktion er gensplejset.

I 10 ud af 25 undersøgte produkter fandt forskerne spor af GMO og i flere tilfælde mere end de 0,1 procent, som er grænseværdien for, hvornår de økologiske organisationer godtager et produkt som GMO-frit.

Et af de undersøgte produkter, en vegetarisk sojapølse, indeholdt 0,7 procent GM-soja, mens tre andre produkter indeholdt mellem 0,1 og 0,4 procent GMO.

GMO-fri er ikke helt GMO-fri

Forbrugerorganisationen Danmarks Aktive Forbrugere er ikke overrasket over de engelske tal.

- Det var forventeligt, at de ville finde noget, for i praksis er det umuligt at garantere en 100 procents adskillelse af GMO og GMO-fri afgrøder, fordi der kan ske en sammenblanding i produktionsleddet, siger Klaus Jensen, kampagneleder for Danmarks Aktive Forbrugere, til Biotik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kæmper for den lavest mulige tærskel for, hvornår et produkt kan kaldes GMO-frit, men det er klart, at man må have en bagatelgrænse.

- Det har økologerne ikke på samme måde, så derfor kan det især blive et problem for dem. Hvis de i den engelske undersøgelse har fundet GMO i økologiske produkter er det klart et problem for økologerne, siger Klaus Jensen.

Voksende problem

Forskerne bag undersøgelsen anslår ifølge Biotik, at problemet med GMO-spor i økologiske og GMO-fri fødevarer vil blive 10 gange værre indenfor de næste par år.

Klaus Jensen er dog ikke overbevist om, at det vil være tilfældet.

- Hvis du havde spurgt mig for fem år siden, ville jeg have sagt, at der ville være GMO overalt i dag, men det er jo ikke tilfældet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- FDB havde den gang nogle af de samme forventninger. Det er ikke gået sådan, og det er meget svært at forudse, hvordan GMO-afgrøderne vil slå igennem, siger Klaus Jensen til Biotik.