Abonnementsartikel

Svenske jordbrugsforskere har udviklet den første prototype af en gødningsnedfælder, der vil kunne mindske tabet af ammoniak

Ammoniaktabet til den omgivende natur blive mindre, hvis man nedfælder flydende gødning i græsmarken i stedet for at sprede den oven på marken.

Det viser forsøg ved det svenske Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI) i Uppsala.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De bedste resultater opnåede forskerne med en ny type nedfælder, som dækker gødningsrillerne over med jord. Det skriver JTI, der har udviklet den ny type nedfælder til flydende gødning.

Forskerne testede i tre år tre forskellige gødningsspredere, der lægger gødningen i åbne, fem centimeter dybe riller ved spredning på græsmarker, det vil sige såkaldt åben nedfældning.

Kun en af de tre spredere magtede at nedfælde flydende gødning, når marken var hård og tør, og det viste sig i bedste fald at give en halvering af ammoniaktabet i sammenligning med placering af gødningen på markoverfladen.

Derfor tog en forsker ved JTI initiativ til at udvikle en slags plovskær, der nedfælder gødningen i overdækkede riller.

- I dag findes der kun én prototype af den nye gødningsnedfælder, men vi arbejder sammen med virksomheden Renaverken AB, og vi håber, at nedfælderen kan markedsføres inden for et par år, siger Lena Rodhe, forsknings- og udviklingsleder ved JTI.