Abonnementsartikel

I fremtiden bliver det nødvendigt at søge aktindsigt for at følge med i udbredelsen af GMO

Landmænd og forbrugere må indstille sig på, at de jævnligt skal søge aktindsigt hos Plantedirektoratet, hvis de vil vide, hvor der dyrkes genmodificerede afgrøder (GMO) i Danmark.

Det skriver metroXpress i torsdagens udgave af avisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) fremsætter et nyt lovforslag, som gør det tilstrækkeligt for landmænd, der går over til GMO, at informere de nærmeste naboer og deres maskinstation.

Landmændene skal også registreres i Plantedirektoratet, men det mener den tidligere miljøkommissær i EU Ritt Bjerreggard (S) er for lidt.

Til metroXpress siger hun:

- Der er risiko for spredning af GMO, og derfor bør det offentliggøres på en central hjemmeside og i den lokale presse, hvilke landmænd der benytter genmodificerede afgrøder.

Udenlandske erfaringer tyder på, at GMO -rester kan spredes flere kilometer, og på den baggrund støtter flere organisationer Ritt Bjerregaards krav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved at begrænse informationen bliver det i praksis umuligt for andre nærtliggende landbrug, forbrugerne eller fødevareindustrien af bevare et overblik over udbredelsen af GMO -marker i Danmark, siger Dan Balusa fra miljøorganisatioen Greenpeace, som får støtte i sin holdning fra Økologisk Landsforening.

Derimod afviser Dansk Landbrug behov for yderligere information.

- Det vil være umådeligt dumt at forsøge at skjule, at man har GMO. For enhver kan jo med aktindsigt hos Plantedirektoratet få at vide, om der er landmænd i nærheden, som bruger GMO, siger Henrik Høegh, viceformand i Dansk Landbrug.

Fødevareministeriet vil ikke kommentere forslaget, før det bliver fremsat 18. februar.

dmn