Abonnementsartikel

Landmænd får ifølge Den Danske Dyrlægeforening penge for at købe medicin på bestemte apoteker - foreningen mener, at det skævvrider strukturen

Den Danske Dyrlægeforening tordner mod et af landbrugets store veterinære konsulentfirmaer, fordi det ifølge foreningen har fundet et hul i lovgivningen, så det er legalt at tilbageføre rabat på veterinærmedicin til landmænd.

Princippet er, at landmanden skal købe medicin ud fra to forudsætninger. Dels skal medicinen være ordineret af det pågældende konsulentfirmas dyrlæge, og dels skal medicinen købes på bestemte, udvalgte apoteker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmanden skal indsende fakturaer, der dokumenterer de foretagne indkøb.

- Herved udløses en rabat på fem procent. Det kan blive til store penge, når den enkelte landmand køber veterinærmedicin for flere hundrede tusind kroner årligt, vurderer Den Danske Dyrlægeforening.

Den Danske Dyrlægeforening frygter for konsekvenserne ved det nye tiltag.

- Nu har vi i mange år kæmpet for at få adskilt anvendelsen af lægemidler og økonomiske interesser, men der bliver ved med at opstå nye huller i lovgivningen.

- Det er grundlæggende forkert at sammenblande medicinanvendelse og indtjening, og derfor kan vi ikke tro, at sådanne ordninger er i pagt med lovens ånd, selv om de måtte være i overensstemmelse med lovens bogstav, siger Per Thorup, formand for Den Danske Dyrlægeforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener, at der er tale om returkommission, og at ordningen let kan medføre, at den landsdækkende forsyningssikkerhed for veterinærmedicin bliver stærkt forringet og dermed få dyrevældfærdsmæssige konsekvenser.

- Når størstedelen af indkøbene af lægemidler til landbruget bliver samlet på ganske få apoteker, så er det ikke interessant for de øvrige apoteker at føre veterinære lægemidler.

- Derfor kan det blive vanskeligt i visse områder at skaffe den fornødne veterinærmedicin til akut brug. Resultatet er, at dyrene ikke bliver behandlet optimalt, mener Per Thorup.

Han appellerer til, at lovgiverne sætter en stop for økonomiske interesser i at anvende veterinærmedicin.