Abonnementsartikel

Svineproducenternes landsforening skifter kurs, fordi krisen i erhvervet er så alvorlig, at en ordning med EU-millioner til oplagring af svinekød er i orden

Danske Svineproducenter har tidligere været en varm fortaler for at afskaffe støtte til landbruget.

Men nu skifter svineproducenternes landsforening kurs. Formanden, Torben Poulsen, mener nu, at den aktuelle krise i erhvervet er så alvorlig, at en ordning med EU-millioner til oplagring af svinekød er i orden. Det skriver Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En forvaltningskomité under EU besluttede før jul at afsætte cirka 220 millioner kroner til en ordning med såkaldt privat oplagring af svinekød.

Beslutningen er truffet trods modstand fra et flertal i det danske folketing, som har pålagt VK-regeringen at stemme nej til den slags markedsordninger.

EU-vedtagelsen er derfor lidt opsigtvækkende, da Danmark er verdens førende eksportør af svinekød og den største producent i EU.

Fødevareministeriet har netop orienteret Folketinget om, at der samlet vil blive oplagret 80.000-100.000 tons svinekød i EU de kommende måneder. Halvdelen af det vil ifølge ministeriet formentlig være af dansk oprindelse.

Dermed får danske slagterier og deres ejere - svineproducenterne - mere end 100 millioner kroner kroner til dækning af udgifter i forbindelse med lagring af kød i op til fem måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målet med oplagringen er at holde store mængder svinekød ude af verdensmarkedet. Håbet er, at det kan bringe prisen på svinekød i vejret frem mod foråret, når afsætningen traditionelt øges på de internationale markeder, og den globale produktion måske er mindsket.

Både Danske Slagterier og Landbrugsraadet støtter beslutningen om privat oplagring af kød inden for den pressede svinesektor.