Abonnementsartikel

Det var en fejl at købe en bæltetraktor, og et godt tilbud fra Heden Maskinforretning fik Egeskov Land- og Skovbrug til at skifte til Fendt

Større maskiner og mindre mandskab var devisen, da der i august 2000 blev investeret i maskiner til marken på Egeskov Land- og Skovbrug.

Valget faldt blandt andet på en John Deere 8410T bæltetraktor og en 10-furet vendeplov. Og det var sådan set en fin investering, hvis ikke det lige var fordi, at pløjning også skal være mulig under og efter regnvejr – altså i en våd mark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når marken var våd, pakkede bælterne til og blev lige som to blanke gummibånd, fortæller Michael Ahlefeldt-Laurvig Bille, som ejer det 1.131 hektar store gods i det sydfynske.

Da Bo Jensen blev ansat i 2002 driftsleder, blev maskinparken gennemgået, og det førte til, at blandt andet ploven blev solgt.

Den nye arbejdsopgave for bæltetraktoren blev at trække et seks meters rotorsæt. Denne opgave klarede bæltetraktoren meget tilfredsstillende, men da det drejede sig om for få traktortimer pr. år, var det mere hensigtsmæssigt at udskifte den med en fleksibel hjultraktor.

- Vi fik en god introduktion til Fendt af Heden Maskinforretning, og det endte op med et tilbud på tre Fendt-traktorer, som vi ikke kunne sig nej tak til, fortæller Michael Ahlefeldt-Laurvig Bille.

I marken er der 678 hektar plus brak foruden, at der bliver drevet andre arealer, så det samlede markbrug er på 850 hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vægt på professionel service

- Her på godset sætter vi pris på, at tingene er i orden og ser godt ud, fortæller Michael Ahlefeldt-Laurvig Bille.

Udover land- og skovbruget er der i sommerhalvåret åbent i godsets museer, i parken og slottet, ligesom der er salg af planter og naturcamping. Der kommer derfor mange besøgende, som skal have et godt indtryk af driften.

- Det er dog sin sag at skifte til et andet traktormærke efter så mange år med samme mærke, mener Michael Ahlefeldt-Laurvig Bille.

- Men efter vi havde talt om det en tid, og efter vi fik lejlighed til at prøve Fendt-traktorerne, var vi parate til at slå til, fortæller han.

Før leveringen, som fandt sted 4. december 2003, blev traktorerne gjort klar af Heden Maskinforretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det blev gjort med den håndværksmæssige standard, vi ønsker, og desuden har vi efter leveringen fået to dages hjælp til introduktion af de tekniske muligheder, de nye traktorer har, forklarer Michael Ahlefeldt-Laurvig Bille.

Skal være driftssikre hver dag

De nyindkøbte traktorer er en Fendt 930 Vario TMS med 310 hestekræfter og to Fendt 818 Vario TMS med hver 195 hestekræfter.

De tre traktorer er de eneste på godsets landbrug, og de skal derfor klare alt markarbejdet.

- Der er ikke plads til driftsstop, og derfor har vi også set på driftssikkerheden og service fra maskinhandleren i forbindelse med investeringen, siger Michael Ahlefeldt-Laurvig Bille.

Dækmonteringen på de to Fendt 818 er Trelleborg Twin, som er leveret af Ovethi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Til den ene af dem har vi også leveret smalle hjul med Continental-dæk, som både kan anvendes til sprøjtning og i forbindelse med de rækkeafgrøder, som godset har, fortæller Kai Mikkelsen, salgskonsulent i Ovethi.

Ovethi har også leveret tvillingmonteringen til Fendt 930’eren. Til denne montering er der anvendt Firestone-dæk, mens der sidder Pirelli-dæk på selve traktoren. Med tvillingmontering har traktoren en bredde på 4,50 meter.

Stor udvikling på kort tid

Egeskov Land- og Skovbrug har året rundt en traktorfører plus to elever i marken. Desuden arbejder Bo Jensen to tredjedele af tiden med i marken.

- Med tre traktorer og en mejetærsker passer det fint sammen med det areal, vi driver nu, fortæller Bo Jensen.

Da der i august 2000 blev investeret i bæltetraktoren og to yderligere John Deere-traktorer, var det meningen, at antallet af ansatte i marken ikke skulle være mere end to plus en høsthjælp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det var for ekstremt, erkender Michael Ahlefeldt-Laurvig Bille. Han fortæller også, at ved sygdom var det alt for sårbart.

Tilbage i 1992 var der otte traktorer, fem mejetærskere og ni ansatte i godsets landbrug. Så der er tale om en voldsom reduktion på meget kort tid i såvel antal ansatte som maskiner.

På side 80 i sektion 1 af denne udgave af MaskinBladet er der en mere udførlig omtale af landbruget på Egeskov.68546-1