Abonnementsartikel

Et stort forskningsprojekt på Institut for Human Ernæring skal afgøre om FDBs madpyramide bør revideres

Et fireårigt forskningsprojekt skal afgøre om amerikanernes omvendte madpyramide er sundere end den danske madpyramide fra FDB, skriver Økologisk Landsforening.

Madpyramiden lærte os at fylde godt med kartofler, ris eller pasta på tallerknen og spise rigeligt med brød til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men måske har vi længe proppet os med forkerte kulhydrater og dårlig fedt. Amerikanske undersøgelser udfordrer børnelærdommen, og det vil danske forskere ikke sidde overhørig.

Et fireårigt forskningsprojekt på Institut for Human Ernæring på Landbohøjskolen (KVL) skal ifølge Økologisk Landsforening afgøre, hvilken madpyramide der er sundest.

Ifølge amerikaneren Walther Willett, Harvard School of Public Health, bør fødevarer som lyst brød, ris, pasta og kartofler flyttes fra bunden til toppen i pyramiden.

Han skelner også mellem dårlig fedt og godt fedt. Hvis fedtet er umættet og kommer fra planteolier og nødder, så må fedtenergien gerne overstige de anbefalede 30 procent, mener Walther Willett, der er manden bag den omvendte amerikanske madpyramide.

Nu går et omfattende forskningsprojekt i gang på Institut for Human Ernæring. 150 frivillige, overvægtige personer er i gang med at blive rekrutteret til forsøget, som gennemføres over en fireårs periode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsøgspersonerne bliver delt op i tre grupper, som skal spise efter henholdsvis FDBs madpyramide, Walther Willetts pyramide, mens den tredje gruppe skal spise som normal-danskeren.

- Målet med projektet er at finde frem til den kost, som bedst bevarer vægten hos personer, der har tabt sig, og som samtidig nedsætter risikoen for livsstilssygdomme som Diabetes type II og hjerte-karsygdomme, siger Thomas Meinert Larsen, leder af projektet ved Institut for Human Ernæring.