Tommelfingeren vender nedad hos Landsforeningen af Danske Mælkeproducenters formand, Peder Mouritsen.

- Dansk Kvæg bør varetage alle mælkeproducenternes interesser uden hensyntagen til Familielandbrugets husmandstankegang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det nye forslag til kvotebørs er ren husmandspolitik, siger han.

Peder Mouritsen har svært ved at få øje på den frie handel med kvote i det fremlagte forslag fra Dansk Kvæg.

- Deres lærebog i markedsøkonomi må være købt i et russisk antikvariat.

- Forslaget har jo direkte forkert kurs, hvis det skal ses som et led i at frigive handlen med kvoter, lyder det bombastisk fra mælkeproducenternes formand.

Tilfreds med frie mængder

Peder Mouritsen stiller sig dog tilfreds med den del i forslaget, som ophæver den mængde kvote, man må købe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det element er det eneste positive, der kan siges om det offentliggjorte forslag til nyt kvotebørssystem, bemærker han.

- De producenter, der byder for højt, er præcis dem, der har allermest behov for kvote. Det er de producenter, som skal producere mælk de næste 30 år.

- Dem kan man da ikke bare spise af med en besked om, at de ikke kan få kvote denne gang, fordi de har budt for højt, kritiserer Peder Mouritsen.

Han mener det udelukkende er et lotteriheld, om man får købt eller ej.

- Et bud på for eksempel fire kroner havde fået afslag i maj og november 2002, fordi det var for højt, og siden har det samme bud været for lavt, påpeger Peder Mouritsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forkert metode

Målet om at begrænse kapitaliseringen eller i daglig tale at få prisen på kvote ned er godt nok, men metoden er helt forkert, mener foreningen.

Den ønsker fri handel med kvoter, så markedskræfterne bestemmer prisen,

- Fire børser i stedet for to. Ja, ja, fire er da bedre end to, men hvis bestyrelsen for Dansk Kvæg virkelig vil forfølge deres eget mål om, at ”kapitaliseringen begrænses mest muligt”, så skal der altså mindst afholdes 10-12 børser om året.

- Det er bemærkelsesværdigt, at de lande, der har mest liberale regler for handel med kvote, også har de laveste kvotepriser, påpeger Peder Mouritsen.

- Toldning på 50 procent ved handel mellem landmænd bibeholdes med det enkle formål at forhindre producenter at handle frit med hinanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal altså fortsat lide under, at det er meget lettere at bortsælge kvoten fra en kvæggård på børsen og jorden til en svineproducent. Og vi må ikke få frihed til at aftale en handel for eksempel et år frem i tiden, bemærker Peder Mouritsen.